Финансовите министри на страните от еврозоната дадоха зелена светлина на

...
Финансовите министри на страните от еврозоната дадоха зелена светлина на
Коментари Харесай

Обратното броене за българския лев започна

Финансовите министри на страните от еврозоната дадоха зелена светлина на българската тактика за приемане на еврото.
За да влезе страната ни в обменно валутния механизъм ERM II, или по този начин наречената чакалня на еврозоната, ще би трябвало да се присъединим и към Банковия съюз, като този развой може да отнеме една година.
На съвещанието си Еврогрупата е разискала и одобрила желанията на България, изразени посредством публично писмо, подписано от министъра на финансите Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев, изпратено на 29 юни тази година, написа profit.bg.
“Очакваме да се присъединим по едно и също време към ERM II и Банковия съюз до юли 2019 г.”, написа в писмото .
„ Еврогрупата единомислещо поддържа изразените планове на България в региона на банковия контрол, финансовия бранш и качеството на институциите и ръководството. Еврогрупата съобщи, че градивните полемики през последните няколко месеца по отношение на пътната карта за присъединението на българския лев към ERM II през днешния ден доведоха до сполучлив резултат”, написа в известие, оповестено на уеб страницата на финансовото министерство.
В известие на уеб страницата на Европейската комисия се показва, че България скоро ще подаде искане за задълбочено съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ), която в период до 1 година би трябвало да изготви оценка за положението на финансовия бранш. Ако оценката е позитивна, то България ще може да се причисли към чакалнята на еврозоната и Банковия съюз по едно и също време.
„ При позитивна оценка, страните от ERM II ще вземат решение по отношение на формалното заявление на българските управляващи за присъединяване в ERM II. Решението ще бъде обвързвано с решението на ЕЦБ за тясно съдействие при цялостно съблюдаване на изискванията, посочени в правната рамка. Това би означавало, че България ще се причисли по едно и също време към ERM II и Банковия съюз. От ЕЦБ може да се чака да завърши цялостната си оценка в границите на почти една година след формалното заявление за тясно съдействие от страна на България и нейното решение може дефинира начална дата за тясно съдействие според от напредъка на България в осъществяването на вероятните ограничения, изисквани по отношение на резултатите от цялостна оценка”, написа в известието на Европейска комисия.
„ Срокът за правене на оценката може да бъде и по-дълъг от една година, в случай че има закъснение в осъществяването на някои рекомендации на ЕЦБ”, сподели на конференция през вчерашния ден шефът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, предава Българска телеграфна агенция. Крайният период не е самоцел, защото фокусът би трябвало да бъде върху използването на поетите анганжименти за сполучливо влизане в Банковия съюз и EMR II, излиза наяве от думите му.
Ако всичко се развие наред и България влезе в чакалнята на еврозоната, то страната ни ще има спомагателни задължения „ за реализиране на висока степен на стабилно икономическо доближаване досега на въвеждане на еврото”, излиза наяве от известието на Европейска комисия.
В края на известието за следващ път Европейска комисия приказва за правосъдна промяна, корупция и проведена престъпност у нас.
„ Призоваваме българските управляващи да осъществят напълно следените от Комисията промени в границите на механизма за съдействие и инспекция в региона на правосъдната промяна и битката против корупцията и проведената престъпност в България предвид на тяхното значение за стабилността и целостта на финансова система”, показват от Европейска комисия.
Българският път към приемането на еврото ще стане общоприет метод за всички последващи страни, искащи присъединение към еврозоната.
„ В бъдеще чакаме да следваме сходен метод за държавите-членки, които желаят да се причислят към ERM II, в сходство с правилото на равно третиране”, прибавят от Европейска комисия.

Трябва да се означи, че влизането е чакалнята не изисква наложително присъединение към Банковия съюз, само че в тази ситуация на България това ще играе роля на спомагателна гаранция. По-всичко проличава също по този начин, че в бъдеще условието за влизане в Банковия съюз ще бъде прилагано и към други страни-членки, искащи да одобряват еврото.
България от години извършва формалните условия за влизане в чакалнята на еврозоната, поддържайки невисок дълг и инфлация. Освен това българският лев се намира в паричен съвет, по-популярен като валутен ръб, който фиксира твърда стойност на валутата ни към тази на еврото.
Ако България влезе в ERM II, ще минат още няколко години до същинското приемане на еврото, защото минималният период за чакалнята е 2 години. В рамките на този период, страната ни би трябвало да поддържа избрани индикатори, с цел да приготви стопанската система си за новата валута.

Минималният период от 2 години може да бъде и по-дълъг, като да вземем за пример Литва, Латвия, Естония, Словакия и Словения преседяха там по близо 3 години.
В най-новата си лятна икономическа прогноза за България, Европейската комисия удостовери упованията си за растеж на Брутният вътрешен продукт до 3.8% през тази година и 3.7% през идната. Очаква се инфлацията да мине 2% през тази година, вследствие на растежа на възнагражденията у нас и цените на петрола, след което да падне до 1.8% през идната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР