Финансовите министри на еврозоната задействат днес процеса за избор през

...
Финансовите министри на еврозоната задействат днес процеса за избор през
Коментари Харесай

Започна процедурата за избор на нов управител на ЕЦБ

Финансовите министри на еврозоната задействат през днешния ден процеса за избор през февруари на нов подуправител на Европейската централна банка, с което стартира и продължаващата 2 години процедура за установяване правоприемник на шефа Марио Драги. Още преди края на зимата ще стане ясно каква е началната разстановка на силите и кои са любимците, разясняват пред " Ройтерс " представители на страни с единна валута.

Агенцията добавя, че Германия желае неин финансист за поеме през 2019 година един от най-влиятелните постове в Европейския съюз и във финансовия свят. Но в това време съвсем сигурният ѝ претендент - Йенс Вадйман, шефът на Бундесбанк - има постоянно прекомерно крайни за някои страни позиции и подлага на критика сегашната политика на банката с централа във Франкфурт.

ЕЦБ изигра решаваща роля за преодоляване на финансовата и икономическа рецесия, избухнала преди 10 години, само че занапред следва деликатна работа по повишение на лихвените проценти и прекъсване на програмата за инжектиране на финансовата система с 2.55 трилиона евро, в това число посредством изкупуване на облигации, без това да раздруса пазарите.

До края на мандата на Драги през ноември 2019 година ще си тръгне подуправителят Витор Констансио (през май 2018 г.), следван следващата година от Даниел Нуи (директор на банковия надзор), Петер Прет (главен икономист) и Беноа Кьор (член на Управителния съвет).

Засега испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос е считан за любимец за подпредседател. Ако постът в действителност отиде при представител на Южна Европа (неотдавна португалец оглави Еврогрупата), това би трябвало да е сигнал, че наследникът на Драги ще е от Северна Европа и най-вероятно от Германия или Франция.

През идващите две години ЕЦБ и страните от еврозоната ще би трябвало да отговорят и за какво има толкоз малко дами по върховете на банката. Едва двама от членовете на Управителния съвет са дами и в случай че Вайдман наследи Драги, една от тях - германката Забине Лаутеншлегер, ще би трябвало да се отдръпна. Сред имената на дами, които биха могли да попаднат в борда са ирландката Шанън Донъри (подуправител на централната банка в Дъблин), италианския икономист Лукреция Рейчлин или французойката Силви Гуяр.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР