Финансовите министри на Европейския съюз приеха черен списък, който включва

...
Финансовите министри на Европейския съюз приеха черен списък, който включва
Коментари Харесай

Брюксел обяви черен списък на данъчни убежища


Финансовите министри на Европейския съюз одобриха черен лист, който включва 17 страни, данъчни убежища, заяви Българска национална телевизия.

Процедурата бе стартирана през февруари 2017 година, след няколко абсурда с откриване на схеми за отбягване на заплащане на налози от компании и богати персони. Целта е да се предотврати основаването на компании фантоми в чужбина, които в доста случаи са законни, само че могат да прикриват противозаконна активност.

Проучени са 92 юрисдикции, възприемани като възможни данъчни убежища, които не покриват стандартите на Общността за данъчна бистрота и съдействие.

От тях в черния лист са включени 17 страни данъчни убежища. В него не попадат държави-членки на Европейски Съюз. Затова описът е оценен като победа за страните, които не са изключително въодушевени от процеса на усилване на данъчната бистрота като Люксембург и Малта.

Източник от Брюксел обаче е показал, че е формиран втори, така наречен сив лист на юрисдикции, които не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, само че са се заели да трансформират данъчните си разпореждания.

На срещата на финансовите министри на Европейски Съюз ще бъде разисквана и взаимна позиция за облагането с налози на корпорации като Амазон и Facebook. Те са упреквани, че заплащат прекомерно малко налози в Европейски Съюз, регистрирайки централите си в страни с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург.

Вчера Франция е поискала министрите на финансите от Европейски Съюз да обсъдят и плана за данъчна промяна на Съединени американски щати, утвърден от Сената този уикенд, заради опасения за отражението му върху европейските филиали в Съединените щати. Дискусиите ще имат за цел да се откри кои страни са обезпокоени, а не дали да се одобряват контрамерки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР