Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха плановете на блока за

...
Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха плановете на блока за
Коментари Харесай

Финансовите министри на ЕС договориха стъпки за по-строг надзор при прането на пари

Финансовите министри на Европейския съюз поддържаха проектите на блока за по-големи пълномощия при битката с изпирането на средства след поредност от разкрития за прекосяване на огромни количества "мръсни пари " през европейските банки, съобщи Ройтерс.

През предходната година в Европейски Съюз избухна най-големият скандал за пране на пари, откакто през естонския клон на Danske Bank са минали подозрителни заплащания в размер на 200 милиарда евро. в интервала сред 2007-2015 години. Оттогава се появиха и други случаи, като последният от тях включва най-големия заемодател на Малта - Bank of Valletta, за който Европейската централна банка съобщи, че години наред не е съумял да се оправи с рисковете, свързани с "мръсните пари ".

В взаимно изказване финансовите министри на Европейски Съюз приканиха Европейската комисия да изследва опцията за прекачване на надзорните пълномощия върху обособен орган на Европейски Съюз и да промени разпоредбите за усилване на координацията сред националните органи.

Въпреки че незаконните организации постоянно изпират приходите от противозаконната си активност в чужбина, сега битката против финансовата престъпност в Европейски Съюз се управлява най-вече от национални органи, които не постоянно си сътрудничат пълноценно. По-малките страни като Люксембург, Малта, Кипър и балтийските страни, бяха упрекнати в слаби инспекции, които са разрешили многократни случаи на пране на пари.

Министрите обявиха, че би трябвало да се обмисли основаването на орган на Европейски Съюз, който да има „ самостоятелна конструкция и директни пълномощия “ върху банките, откакто през предходната година те се опълчиха на сходна стъпка. Те също по този начин приканиха за нов обзор на разпоредбите на Европейски Съюз за битка с "мръсните пари ", единствено година откакто блокът одобри петата проверка на разпоредбите си за битка с прането на пари.

Преди днешната среща някои от най-големите страни в Европейски Съюз, в това число Германия, Франция и Италия, обявиха, че пълномощията би трябвало да бъдат трансферирани на европейски орган, защото националните надзори са се оказали неспособни да се оправят с финансовата престъпност. Те даже показаха, че съществува риск някои национални надзорни органи „ да бъдат директно или индиректно повлияни от следени институции или групи по ползи “.

Повечето министри поддържаха взаимното изказване, само че някои от тях, като финансовия министър в Люксембург, не се включиха в полемиката, оставяйки неразбираемо дали ще поддържат промяната. Министърът на финансите на Малта, Едуард Шиклуна, съобщи, че изцяло поддържа "основния ремонт ". Той е изправен пред престъпно следствие за пране на пари, в което отхвърля да е взел участие. Малтийското държавно управление също удостовери поддръжката си за държавната банка на Валета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР