Финансовите лидери на страните от Г-20 се събират в южния

...
Финансовите лидери на страните от Г-20 се събират в южния
Коментари Харесай

Финансовите лидери на страните от Г-20 се събират в Индия

Финансовите водачи на страните от Г-20 се събират в южния индийски софтуерен хъб Бенгалуру за полемики на 24 и 25 февруари, с цел да потърсят решения на многочислените провокации пред световния напредък и стабилността, в това число настойчиво високата инфлация и възходящия дълг, оповестява Българска телеграфна агенция.

Индия е хазаин на " финансовия конклав " на Г-20 за първи път от 20 години. По-късно през годината тя ще одобри и срещата на върха на стопанските системи от Г-20. Тези събития оферират на втората най-населена страна в света късмет да показва възхода си като икономическа мощ и да удостовери статута си на водач измежду разрастващите се страни.

Срещата на финансовите министри и централните банкери се организира тъкмо година след началото на съветската инвазия в Украйна, която докара до редица шокове за международната стопанска система отпред с най-високата инфлация от десетилетия. Очаква се американският министър на финансите Джанет Йелън да приказва за световните стопански последици от войната.

 

Индия ще е хазаин на над 200 срещи на Г-20 в 28 града преди срещата на върха през ноември и министър председателят Нарендра Моди най-вероятно ще употребява това, с цел да показа страната си като водач в битката с климатичните промени и медиатор сред ползите на индустриализираните народи и разрастващите се страни. 

Според прогнозите индийската стопанска система ще нарасне с 6,1 на 100 тази година след миналогодишния напредък от 6,8 на 100, се показва в отчет на Международния валутен фонд (МВФ), оповестен в понеделник.

Г-20 включва най-големите стопански системи в света, като председателството е на ротационен принцип. Миналата година Индонезия бе хазаин, идната година това ще бъде Бразилия, следвана през 2025 година от Република Южна Африка.

Лидерите на финансовите институции на страните от Г-20 ще обсъдят на съвещанията в Бенгалуру редица тематики, свързани с финансирането на битката с климатичните промени, търсенето на консенсус за регулирането на цифровите валути, световното облагане с налози и други финансови цели. 

На срещата на Организация на обединените нации за климата предишния ноември Индия, която понастоящем е третият максимален емитент на парникови газове, предложи еволюционен отвод от изкопаеми горива и непрестанно упорства за нуждата да се преразгледа метода на финансиране на битката с промените на климата. 

Дългогодишните цели на Г-20 включват също и построяването на по-стабилни системи на обществено  опазване на здравето, по-широка приложимост на устойчива електрическа енергия и подкрепяне на страните, с цел да подобрят продуктивността си, което постоянно е засенчено като задача от непосредствени проблеми като закъснение на световния напредък, дългови рецесии и спорове като войната в Украйна.

Друг приоритет в Бенгалуру ще бъде координацията на паричната политика на централните банки.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР