Финансовите експерти у нас се разделят значително в мненията си

...
Финансовите експерти у нас се разделят значително в мненията си
Коментари Харесай

Експертите са разединени за текста за курса на лева

Финансовите специалисти у нас се разделят доста в мненията си за препоръчаната от Менда Стоянова смяна в законовия текст за закрепения курс на лв. към еврото. Част от експертите считат, че няма действителен риск от това, че сегашната отбрана в закона отпада, до момента в който съгласно други това е проблем.

В неделя се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта има намерение да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лв. към еврото, без да променя настоящето съответствие 1.95583 лв. за едно евро. Промените са в закона за Българска народна банка и са импортирани от ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението ѝ е да се запише, че от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.

Петър Ганев: Шансовете да се контракти различен курс са минимални

" Без сходен текст в Закона за Българска народна банка нямаме правно съображение да сме в ERM II ", разяснява пред в. " Сега " икономистът от " Института за пазарна стопанска система " Петър Ганев. По думите му смяната не влече отрицателни последствия за валутния ръб и той ще остане до влизането на страната в еврозоната.

Според Ганев централният въпрос в тази ситуация е какво се случва с договарянията за курса, които България ще води с страните от еврозоната, Дания и ЕЦБ. " След като участието в ERM II допуска договаряния и взаимно единодушие за централния курс сред еврото и лв., допустимо ли е да договорим различен курс? Макар на доктрина това да е допустимо, на практика възможностите са минимални ", счита Петър Ганев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР