Финансовата стабилност на държавата, проект на закон за удължаването на

...
Финансовата стабилност на държавата, проект на закон за удължаването на
Коментари Харесай

ГЕРБ се срещна с „Български възход“ и темите им „съвпаднаха“

Финансовата непоклатимост на страната, план на закон за удължаването на държавния бюджет, обществената политика, опазването на здравето, енергетиката, проектът за възобновяване и резистентност – това са главните тематики, които бяха обрисувани от Десислава Атанасова за разискване на срещата с „ Български напредък “, заяви „ 24 часа “.

Партията на Бойко Борисов организира серия от срещи с другите в Народно събрание, с цел да търсят консенсус по съответни тематики.

Най-важната тематика сега е съставянето на държавно управление, което да сформира бюджет, уточни Надежда Самарджиева от „ Български напредък “. Тя още веднъж повтори тезата на партията, че помощ не би трябвало да се получава на калпак, а от в действителност нуждаещите се.

Категорично считаме, че бюджет в пленарната зала не би трябвало да се внася, тъй като това може да докара до похищение на вниманието на партиите, добави и Виолета Комитова.

Правителство на малцинството би могло, само че няма да бъде стабилно, няма да бъде и продължително, отговори им Десислава Атанасова, и изясни, че заради тази причина съгласно тях е по-добре да се търси единодушие по разнообразни тематики.

Най-сложната тематика е за обезщетенията нза горивата. Сложността идва от там, че главните компании, които правят тази активност, са регистрирани не в България, а в Швейцария, и ние би трябвало да намерим метод да ги накараме да таксуват облагата си, стартира Делян Добрев.

Приветствам вашето виждане, че един постоянен бюджет би трябвало да се направи от едно постоянно държавно управление. Имайки поради икономическия цикъл и диалозите по какъв начин вървят, ще минат може би месец и половина или два, до момента в който го внесат, а знаете, че би трябвало да съдържа тригодишна прогноза. Ето за какво нашата ПГ поддържа разновидността до съставянето на постоянно държавно управление да бъде продължен остарелият бюджет. Радвам се за това, което казвате, за фискалните цели, които и вие преследвате. Моето персонално мнение е, че главните политики би трябвало първо да са най-необходимите за хората и бизнеса, и второ, те да бъдат в действителност таргетирани, а не да се раздават на калпак. И трето, да се направи обзор на обществените разноски. Тук идва и терзанието ми за дълга – служебният кабинет споделя, че за идващите години той ще бъде по 15-16 милиарда лв., което ние не може да допуснем. Въпросът е темпът и посоката, в която той върви. Ако решим да работим дружно, би трябвало в действителност да се разберем за макроикономическата рамка и за това какви цели за страната могат да бъдат изпълнени със идващия бюджет. Стабилни ли са обществените финанси, те дават незабавно отражение върху финансовата непоклатимост на страната.

Един от запасите са финансовите разноски. Не желая да се обиждате, само че ние заварихме едно предоставяне на пари напред. Ние видяхме доста пари, раздадени, без да има позволение за градеж, а в някои от случаите няма даже аспект да се получи такова в идващите пет години. Предварителното предоставяне на пари за планове, които ги няма на хартия, не е добре, уточни Комитова.

Ананиев обаче ѝ отговори, че служебното държавно управление е планувало 11 милиарда за финансови разноски, от които 6 са за проекта за възобновяване и други европроекти, и те би трябвало да бъдат направени. От останалите над 1,3 милиарда са за Министерство на регионалното развитие, има и пари за общините.

Аз не отхвърлям, че би трябвало да уточняваме вложенията, само че не считам и че би трябвало да решаваме казуса с недостига единствено посредством ограничение на финансовите разноски, сподели Ананиев. В последна сметка двете страни се схванаха, че могат да уточняват работата по финансовите разноски.

Ние може да имаме разнообразни цели, само че имаме една съществена всички партии – благоденствие на българските жители и понижаване на цената на живот, разяснява Георги Самандов от БВ и разгласи, че поддържа ограниченията им в областта на енергетиката.

Да, някъде няма да се разберем, само че за какво да не работим дружно, където се разбираме, сподели Самандов.

Ананиев пък му отговори, че очевидно и двете страни поддържат намаляването на дълга.

Основният проблем е съставянето на работещ кабинет, тъй като това ще помогне да имаме работещ парламент, тъй като ще имаме парламентарно болшинство. Мнозинството и кабинетът не са самоцел, това демонстрираха и множеството рецесии, изясни Александър Николов.

На второ място е националният интерес и връщането му в политическия спор. На последващо място – генериране на задоволително хрумвания за гарантиране на сувереноста. След повече от 30 години преход в един толкоз фрагментиран парламент.

За нас националният интерес значи устременост и към хората, и към бизнеса, изясни Виолета Комитова. Според нея през последните години ограниченията са ориентирани по-скоро към едрия бизнес, а таргет групата би трябвало да са дребните и междинните предприятия. 80% междинна класа, 10% небогати и 10% богати е вярната формула съгласно нея. Тогава ще можем да кажем, че „ обществото се е замогнало “.

Срещата сред двете политически сили завърши, преди да са разисквани множеството от тематиките поради напредването на времето. Затова се схванаха да проведат обособени срещи по политики – за правосъдната промяна, проекта за възобновяване и други

Виждам, че доста ни съответстват тематиките, общи са, заключи Десислава Атанасова./24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР