Финансовата криза от 2008 г. принуди банките в страната да

...
Финансовата криза от 2008 г. принуди банките в страната да
Коментари Харесай

Компаниите за споделено кредитиране са все по-популярни

Финансовата рецесия от 2008 година принуди банките в страната да са по-предпазливи по отношение на отпущането на заеми на компании и физически лица, което сътвори предпоставки за основаването на голям брой p2p платформи за кредитиране . Те оферират различен метод за вложение и обезпечават финансиране за компаниите и физическите лица.

Този вид компании дават опция на хората със спестени средства да ги дават на тези, които се нуждаят от заем, против избрана рента. Така едните получават опция да получат по-висока рентабилност за парите, които са заделили, а другите – да намерят нужния потребителски или бизнес заем.

Една от аргументите потребителите да употребяват p2p заеми е, че спрямо банковите, при които кандидатстващият за заем би трябвало да даде голям брой документи и да изчака за утвърждение няколко дни, p2p кредитирането е по-лесен и бърз метод за приемане на заем, а в някои случаи може да се окаже даже по-евтин вид, спрямо банковите заеми.

Напоследък вложението в заеми посредством по този начин наречените Peer-to-peer платформи набира от ден на ден известност както в международен мащаб, по този начин и в България. За доста хора обаче то си остава непозната територия. Сред платформите, предлагащи услугите си в България, са Klear, Iuvo и Cashlend .

Инвестицията посредством платформата на Cashlend носи закрепена месечна рентабилност от 1.5% върху вложената сума за времето на инвестицията. Компанията печели от разликата сред доходността, която дава на вложителите и лихвата върху отпуснатите на кредиполучателите парични средства.

Начинът по който работи платформата е следният : Кредитополучателите аплайват за нужната им сума. Оригинаторите (регулирани небанкови финансови институции) oценяват риска и отпускат заеми на утвърдените, съгласно тяхната риск политика, клиенти. След отпущането на заема оригинаторите листват заемите в Cashlend. След което вложителите могат да влагат в тези заеми, които ги устройват като период, сума и рентабилност. Кредитополучателите стартират да заплащат заемите си към оригинаторите, съгласно погасителния си проект и според от типа на заема. След постъпването на сумите към тях, оригинаторите превеждат сумите към вложителите.

Положителното при схемата е, че при положение на необслужване на даден заем Cashlend поема ангажимент към вложителите - в случай че кредиполучателят закъснее с повече от 30 дни при заплащането на вноските по заема, платформата изкупува назад инвестицията и се задължава да възвърне остатъка от вложената сума дружно с насъбраната досега рентабилност . Общо двете се получават назад по банковата сметка на вложителя на равни месечни вноски всеки месец до цялостното погашение на заема.

До в този момент през платформата на компанията 229 вложители са отпуснали 6 744 заема на над 4 000 клиенти , а общата им стойност е малко над 2 млн. лв. .

От своя страна Klear финансира надеждни кредитоискатели на цени постоянно по-ниски от тези на банките. Кредитоискателят попълня къса онлайн форма, а Klear изготвя самостоятелна оферта с съответните параметри по заема. След като добави останалата част от нужните данни и прикачи документи, кредитоискателят подписва контракт за заем посредством SMS авторизация. Klear преглежда получените данни и ги добавя с данни от Национален осигурителен институт и ЦКР и даже обществените медии. Удостоверяването на самоличността става във видео диалог.

За да обезпечи на вложителите заеми с невисок риск, Klear финансира единствено лица с постоянни доказуеми приходи, ниско равнище на задължнялост и изрядна кредитна история . Компанията финансира утвърдените заеми със лични средства като превежда парите по банков път. Така кредитополучателят не чака. С превода на парите, Klear удържа само такса. Тя зависи от размера на заема и риска. Klear предлага на вложителите нов клас активи, който има постоянна рентабилност и невисок риск - потребителски заеми на надеждни кредитополучатели.​

Ако кредитополучателят спре да заплаща, лихвата по заемите е изчислена по този начин, че да покрие предстоящите загуби и да обезпечи добра рентабилност. Klear се грижи да следи и събира пропуснатите заплащания. Необслужваните заеми се продават на търг на външни организации за събиране, а сумата от продажбата се разпределя на вложителите.

Акционерният капитал на компанията възлиза на 1 950 000 лв. и идва от създателите.

Възвръщаемостта при Iuvo е доста по-висока от общоприетите капиталови принадлежности и може да доближи до 15% годишно . Всички заеми на платформата имат 100% гаранция за назад изкупуване от оригинатора. Когато заемът спре да се изплаща, оригинаторът ще изплати оставащата от вложената неизплатена главница.

Към момента на платформата листват заеми от български, румънски и грузински оригинатори – Easy Credit, Viva Credit, iCredit, BBG, Fast Finance. Общо вложената сума до в този момент е 85 629 814 евро.

Компаниите за споделено кредитиране се множат, само че несигурността остава. Платформите за сходен вид кредитиране не разполагат с лиценз от Българска народна банка и поверените на тях средства не съставляват депозити - не са обезпечени от страната, както е при банковите влогове при положение на банкрут.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР