Финансовата криза от 2008 г. накара хората да открият границите

...
Финансовата криза от 2008 г. накара хората да открият границите
Коментари Харесай

Пандемията показа границите на науката

Финансовата рецесия от 2008 година накара хората да открият границите на стопанската система. Пандемията от Covid-19 рискува да има същия резултат във връзка с науката и лекарите.

Откакто избухна болестта, жителите се борят да получат ясни отговори на някои базови въпроси. Вземете да вземем за пример маските: Световната здравна организация съобщи първоначално, че няма никакъв смисъл здрави хора да бъдат насърчавани да ги носят. Сега обаче множеството лекари са съгласни, че всеобщото носене на маски е добра концепция.

Имаше също по този начин комплициране към ограничаващите ограничения: Учените във Англия седмици наред спориха заслужава ли си бизнесът да спре и хората да бъдат държани вкъщи – препирня, която евентуално е коствала живота на доста хора в страната. А в този момент, когато пандемията в Италия затихва, се ускорява дебатът сред лекарите и експертите по публично здраве в страната за това дали вирусът е изгубил силата си или си остава все по този начин гибелен.

Тези разногласия са естествени, защото имаме отсреща нов ковид, който свари множеството здравни системи в западния свят неподготвени. Междувременно учените по целия свят се надпреварват да споделят данни, а редица компании форсираха работата по изнамиране на ваксина, която може да се окаже една от най-бързо създадените в човешката история.

И все пак, пандемията ни подсети, че науката – и по-специално медицината – има лимити. Последните няколко месеца по някакъв метод ни подсетиха за рецесията от 2008 година, когато икономистите се бориха в търсене на правилния отговор на финансовия срив.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР