Финансова култура на населението е предпоставка за по-високо благосъстояние, казва

...
Финансова култура на населението е предпоставка за по-високо благосъстояние, казва
Коментари Харесай

30% от ръста на икономиката влиза в банкови депозити

Финансова просвета на популацията е причина за по-високо богатство, споделя основният изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк Теодора Петкова 
Показателите на банковата система са постоянни. Има няколко аргументи за това. Първата е, че се радваме на шест години на позитивен стопански напредък. Освен това, банковият бранш е извънредно контролиран. В допълнение виждаме, че клиентите от ден на ден се ограмотяват финансово. Това сподели Теодора Петкова, основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, в изявление за предаването „ Събуди се “. 

На въпроса в действителност ли нараства финансовата ни просвета, Теодора Петкова разяснява, че наклонността изрично е позитивна. „ Забелязваме, че клиентите задават от ден на ден въпроси, преди да изберат банковия артикул. Същевременно би трябвало да съм откровена и да кажа, че има още какво да вършим в тази посока и има още какво да се желае за повишение на финансовата просвета “, сподели Петкова. Тя даде образец с разнообразни стратегии на банката, в които доброволци се включват за възстановяване на финансовата просветеност, както и други, особено ориентирани към преквалификацията на майките, които се връщат на работата. „ Категорично имаме вяра, че по-добрата финансова просвета на популацията е причина за по-високо благосъстоянието “, сподели основният изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк.

Според Теодора Петкова, в актуалната икономическа обстановка, когато равнищата на безработица са невиждано ниски, е напълно обикновено българите да усещат известна сигурност и да употребяват момента, с цел да създадат някои покупки и придобивки, които да изплащат с предстоящ приход. „ Моите родители цяла година събираха средства, с цел да може фамилията ни да отиде на море. Сегашното ползване е по-различно “, разяснява Петкова статистиката, че доста българи теглят заем за отмора. 

„ През последните години потребителското кредитиране значително пораства. По-благоприятните лихвени равнища също вършат хората по-склонни да вземат заем “, сподели Петкова. Според нея обаче като цяло това не ги прави по-рискови. „ По-скоро все още и българите, и банките имат консервативна преценка и рационален метод “, заключи тя. 

Депозитите на популацията също се усилват. „ Близо 30% от растежа на стопанската система, който отчитаме всяка година, назад влиза в банките под формата на депозити “, сподели Петкова. 

Според нея банковата сфера е доста контролирана, само че без значение от това е и изобретателна и дава благоприятни условия за развиване. „ Хората и технологиите доста добре стартират да си сътрудничат и да си банкер е доста забавно. Можем да се фокусираме върху значими неща като потребителско прекарване да вземем за пример “, приключи Петкова. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР