Финансова и логистична подкрепа за сцените на открито, специален фокус

...
Финансова и логистична подкрепа за сцените на открито, специален фокус
Коментари Харесай

Столичната община ще осигури финансова и логистична подкрепа за сцените на открито

Финансова и логистична поддръжка за сцените навън, специфичен фокус върху младежката аудитория и поощряване на младите създатели, гъвкави процедури за кандидатстване и адаптиране на плановете в усложнени от COVID-19 обстановки са измежду акцентите в Календара на културните събития на Столична община за 2022 година

Столичният общински съвет утвърди задачите, целите и организацията на Календара на културните събития на столицата за 2022 година, според които културните оператори в София ще аплайват за финансова и организационна поддръжка от Столична община.

По предложение на заместник-кмета по просвета Мирослав Боршош през 2022 година културните оператори и уредници на събития, които ще изградят инфраструктура навън за показване на културни събития, ще могат да получат към този момент освен логистична, само че и финансова поддръжка за осъществяване на своите планове. Столична община реагира на обстановката, подбудена от пандемията с COVID-19, като сътвори през 2020 година условия за основаване на краткотрайни подиуми навън в града. Моделът се потвърди като извънредно сполучлив, а надграждането на поддръжката от страна на Столична община ще разшири териториалния им обсег и ще способства за обогатяване на културната им стратегия. Получилите финансова поддръжка оператори ще би трябвало да дават на Столична община специфични квоти за наличие на детски публики, обществено слаби и хора в неравностойно състояние.

„ Откритите подиуми са част от пъстрото лице на София. Освен логистична, те ще могат да получават към този момент и финансова поддръжка от общината. Така ще дадем опция на десетки предприемчиви хора, свързани с културата, да основават подиуми, фестивали и събития навън на територията на целия ни град. Благодаря на общинските съветници, които поддържаха предлагането ми и дружно направихме смяната допустима! “, написа в профила си във Facebook заместник-кметът Боршош.

През 2022 година се облекчава включването на прояви в раздел „ Събития на Столична община “ , за който външни организации към този момент ще могат да аплайват настоящо през годината, а не еднократно, както до момента.

Приоритети за 2022 година са разширение на публиките, а специфичен фокус е привличането на юношеска и младежка публика, развиването на професионалните пълномощия и поощряване на изявата на младите създатели, както и развиване на експертите и мениджърите в областта на културата.

Столична община ще поддържа фестивали и начинания, които в най-голяма степен способстват за реализиране на задачите на Стратегията за развиване на културата в София 2013-2023 „ София – Творческа столица “ и Стратегията „ София – креативен град на киното – 2017-2027 “.  Бенефициентите ще могат да вършат в хода на реализацията на своите планове актуализация в бюджета и дейностите, в случай че това се постанова по справедливи аргументи, провокирани от световната пандемия от COVID-19.

Проекти за включване в раздели „ Стратегически събития “ и „ Значими събития “ на календара ще се одобряват единствено по електронен път от 21 декември 2021 година до 24 януари 2022 година на .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР