Финансов експерт обясни какви последствия за страната може да има

...
Финансов експерт обясни какви последствия за страната може да има
Коментари Харесай

Каримански: Ако не овладеем шока от инфлацията, той ще е критичен за приемането ни в еврозоната

Финансов специалист изясни какви последици за страната може да има инфлацията.

Този потрес от инфлацията, който претърпява нашата стопанска система, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде сериозен и за приемането на България в еврозоната. Това разяснява ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ( " ИТН " ) при разкриване на кръгла маса „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “ в Народното събрание.

Тези тематики би трябвало би трябвало да се дискутират много по-често, изключително за последната половин година, защото те са в основата за икономическия напредък на нашата страна и за опцията България да поеме по един много по-прогресивен път в своята стопанска активност, сподели Каримански, написа dariknews.bg.

Той разяснява, че инфлацията в България се е завърнала. Инфлацията не е единствено привнесена, но има и детайл генериран вътре в страната, разяснява той. Каримански означи, че Европейската комисия чака инфлацията в България да доближи към 12% (11,9%) през 2022 година, което ще бъде двойно по-високо от самия Европейски Съюз и еврозоната.

Цените на храните нарастват с ритъм от 21,3 %, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е повишаването на цената на газа със 138,8 % на годишна база през април 2022 година, следвано от твърдото гориво и топлоенергията, разяснява Каримански. При храните най-голямо нарастване е открито при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), самун и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните артикули (+21,2%), добави той.

Председателят на бюджетната комисия означи, че в кръглата маса вземат участие експерти в областта на стопанската система, финансите и обществената политика и в следствие от полемиката ще бъде направен отчет, който да бъде от изгода за държавното управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР