Финансистите са четвърти по доходиСредната заплата за септември е 1135

...
Финансистите са четвърти по доходиСредната заплата за септември е 1135
Коментари Харесай

Заплатите нараснаха с 6,6 на сто за година

Финансистите са четвърти по приходи


Средната заплата за септември е 1135 лева като за година нараства с 6,67%, оповестиха от Национален статистически институт. Най-високи хонорари от приблизително 2740 лева на месец получават заетите в бранша „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “, където влизат и IT експертите. Заплатите в бранша за година са нарастнали с 15,22%, което подрежда сектора на второ място след добивната индустрия, където нарастването на трудовите приходи е с 16%.

На второ място по мярка на заплатите е секторът „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “, където заетите взимат приблизително по 1947 лева на месец. А нарастването на заплатите е с 3,95%. На трето място по заплати с 1845 лева на месец са заетите в добивната индустрия, където растежът на възнагражденията е максимален и изпреварва даже този в IT бранша. Чак на четвърто място по заплати остават заетите във финансите и застраховането, които получават приблизително по 1812 лева Увеличението на възнагражденията в бранша е със 7%.

Любопитно е, че с изключение на при най-високите заплати, съществено нарастване в размер на 9% има и при най-ниските хонорари – на заетите в бранша хотелиерство и ресторантьорство. През септември междинната заплата в бранша е била 720 лева, при 660 лева година по-рано.

Заплатите в търговията на дребно и ремонта на коли обаче понижават за година с 0,9%, а в бранша интервенции с недвижими парцели понижението е с близо 6% до 976 лева

Депутатите взимат по три междинни заплати за публичния бранш. Затова възнагражденията им ще набъбнат с 90 лева до 3519 лева Председателите на комисиите в Народното събрание ще взимат 4750 лева, а ръководителят на Народното събрание – 5454 лева Основната заплата на министрите става 4574 лева, а на президента – 7038 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР