Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст.

...
Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст.
Коментари Харесай

Финансисти очакват горивата да паднат още с поне 20 ст.

Финансисти чакат горивата да паднат още с най-малко 20 ст. В момента маржът на бензиностанциите е над 30 ст., може да се свие още поради рецесията.

Цените на горивата са паднали с над 20 ст. от началото на месеца и в този момент са под 2 лв.. Това демонстрират данни на митниците към 27 март.

Според финансисти има запас за понижение с най-малко още 20 ст., тъй като от данните на митниците се вижда, че бензиностанциите работят с марж от над 30 ст. Той можел да се свие поради сегашната рецесия с ковид и по този начин да се подкрепи превозът и другите сектори.

От митниците показват, че през първата седмица на март литър от всеобщия бензин А-95 е коствал приблизително 1,85 лв., на едро, а в този момент е 1,60 лева Дизелът е поевтинял от 1,80 на 1,55 лв..

За същия интервал междинната борсова цена на суровия нефт вид Брент се е сринала с над 47%. На 2 март котировките са били 51.9 долара/ за барел, на 27 март са малко над 26 $.

Спадът на цената на суровината стартира към 6 март 2020 година и е обвързван с разпространяването на ковид и ограниченията и рестриктивните мерки, които страните по света подхващат за недопускане на неговото разпространяване, показват от митниците.

Цените на горивата по бензиностанциите стартират да падат то 12 март, или една седмица след първото поевтиняване на петрола.

Така бензинът приблизително от 2.14 лева. през първата седмица на март последователно се намалява до 1.90 лева./ през четвъртата седмица на март. Дизеловото гориво при започване на месеца приблизително се търгуваше на цена 2.11 лева и последователно от 12 март се намали до 1.89 лева

От митниците дават и таблица по какъв начин се движили цените през март. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР