Финансистът на Вагнер Груп Евгений Пригожин и основателят Дмитрий Уткин

...
Финансистът на Вагнер Груп Евгений Пригожин и основателят Дмитрий Уткин
Коментари Харесай

ISW: Самолетът на Пригожин е свален с две ракети С-300

Финансистът на " Вагнер Груп " Евгений Пригожин и създателят Дмитрий Уткин починаха, откакто съветските сили смъкнаха аероплан, пренасящ висши командири на " Вагнер ", над Тверска област. Руската федерална авиационна организация (Росавиация) заяви на 23 август, че всички пасажери - Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов, Николай Матюзеев - са починали при злополуката дружно с тримата членове на екипажа.

Това заключи Институтът за проучване на войната.

Руското опозиционно издание " Досие " заяви, че Чекалов, който е под глобите на Съединени американски щати за прекачване на муниции в Русия и е работил от името на Пригожин, е направлявал логистиката на превоза на Вагнер и " гражданските " планове в чужбина.

Руски вътрешен източник твърди, че Чекалов е бил и началник на службите за сигурност на " Вагнер ", макар че различен източник опровергава това изказване.

Досието оповестява също, че няколко други пасажери са се включили към частната войска сред 2015 и 2017 година и са се сражавали в Сирия, макар че сегашните им позиции не са ясни.

Руските източници ускориха фрагментите, на които явно се вижда по какъв начин съветска ракета поразява самолета, пренасящ Пригожин, Уткин и други командири на " Вагнер ", както и останките от самолета.

Вътрешен източник твърди, че две ракети С-300 са свалили самолета .

Данните за следене на полета на аероплан Embraer Legacy 600 (регистрационен номер RA-02795), регистриран за Wagner Group, стопират след 18:11 ч. московско време, до момента в който е над Тверска област.

Руски източници настояват, че втори аероплан Embraer, благосъстоятелност на Wagner Group (регистрационен номер RA-02748), е изхвърчал от Москва, само че се е обърнал и е кацнал на летище " Остафиево " в Москва по време на удара.

Данните за следене на полета демонстрират, че този втори аероплан е дошъл в Санкт Петербург в 18:27 ч. и е отлетял назад за Москва 20 минути по-късно, пристигайки обаче в 20:02 ч.

Руското министерство на защитата (МО) и Кремъл унищожават частната военна компания " Вагнер " (ЧВК) и отслабват престижа на Пригожин още от времето на протеста, а убийството на висшето управление на " Вагнер " евентуално е последната стъпка за ликвидирането на " Вагнер " като самостоятелна организация.

Източници от " Вагнер " и съветски вътрешни източници оповестиха, че съветското МО неотдавна е почнало да образува нови ЧВК, които да заменят " Вагнер " в Африка и Близкия изток , и е почнало да набира личен състав от " Вагнер ".

Командири на " Вагнер " показаха, че двама високопоставени чиновници на " Вагнер " са се включили към съветското МО, а вътрешни източници твърдяха, че някои чиновници на " Вагнер " са почнали да напущат Беларус, откакто беларуският президент Александър Лукашенко е отказал да финансира " Вагнер ", когато е схванал, че Русия няма да заплати разноските на " Вагнер " .

След протеста онлайн личността на Пригожин значително е заглушена - евентуално като част от договорката сред Лукашенко, съветския президент Владимир Путин и Пригожин - което може да е повлияло отрицателно на способността на " Вагнер " да набира нов личен състав в изискванията на клеветническата акция на Кремъл против Пригожин.

Руското МО и Кремъл на процедура са основали условия, при които Пригожин към този момент не може да оказва съответна поддръжка на контингента на " Вагнер ", в случай че не успее да обезпечи ново финансиране и задачи за личния състав на " Вагнер " в директно бъдеще. Подобни условия в последна сметка можеха да доведат до мудна загуба на бойци от " Вагнер " и да накарат Пригожин да загуби своята значителност и въздействие .

Вероятно Пригожин се е опитвал да се опълчи на унищожаването на " Вагнер " от страна на съветското МО и Кремъл. Руски вътрешен източник, за който се оповестява, че е обвързван с съветските служби за сигурност, твърди, че " прибързаното " тръгване на Пригожин за и от Африка е било в отговор на проектите и ограниченията на Главното ръководство на съветския Генерален щаб (ГРУ) за подкопаване на наличието на " Вагнер " в Африка.

Източникът твърди, че заместник-началникът на ГРУ (началник на Службата за специфични дейности) генерал-полковник Андрей Аверянов е управлявал напъните за цялостно блокиране на активността на " Вагнер " в Африка и че е имало проекти за основаване и образование на армейски корпус от над 20 000 души като заместници на " Вагнер ". Източникът прибавя, че Пригожин е бил надълбоко срещу тези старания и " е положил всички старания да ги предотврати ". ISW отбелязва, че в средата на август Пригожин и представителите на " Вагнер " са засилили напъните си за възобновяване на " Вагнер " в Африка и Близкия изток , а Пригожин даже е разгласил видеоклип със себе си в неуточнена африканска страна на 21 август - един от дребното оповестени видеоклипове на Пригожин след протеста.

Този видеоклип наподобява има мощен подтекст за рекрутиране и е допустимо Пригожин да е пътувал до Африка с вярата да обезпечи по-нататъшни задачи за личния състав на " Вагнер ", самостоятелни от съветското МО и Кремъл.

Съобщава се, че Аверянов е взел участие и в други опити за ликвидиране на високопоставени лица, като отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, и е допустимо съветски чиновници да са се възползвали от суматохата и импулсивността на Пригожин, с цел да отстраняват висшето управление на " Вагнер ".

Бъдещето на частната войска без водач остава неразбираемо. Руски новинарски портал твърди, че сега на публикуването на тази обява Съветът на командирите на Вагнер се събира, с цел да приготви взаимно изказване и да разгласи какво ще се случи с " Вагнер " в близко бъдеще.

Порталът, базирайки се на неназован източник, твърди също, че " Вагнер " от дълго време е създал механизъм за намаляване на последствията от гибелта на Пригожин и Уткин.

Източникът обаче отхвърля да разкрие какво включват тези смекчаващи ограничения, само че отбелязва, че " при всеки сюжет [тези смекчаващи мерки] ще бъдат неприятна вест ".

Свързаните с " Вагнер " канали приканиха съветските медии да се въздържат от спекулации по отношение на Пригожин, ориста на " Вагнер " и съвета на командирите.

Известен съветски боен блогър, за който се оповестява, че е обвързван с съветската Държавна дума, твърди, че личният състав на " Вагнер " към момента е " на постовете си " в Беларус и Африка, и отхвърля изказванията, че личният състав на " Вагнер " е евакуиран .

Пригожин и Уткин несъмнено бяха лицата на " Вагнер " и техните убийства ще имат трагично влияние върху командната конструкция на " Вагнер " и марката " Вагнер ". Командирите и бойците от  " Вагнер " може да стартират да се опасяват за живота си или да се деморализират .

Навлизането на съветското МО и Кремъл в интервенциите на " Вагнер " и отсъствието на Пригожин, който щеше да се бори за нови благоприятни условия за личния състав на " Вагнер ", може в допълнение да докара до деградация на групировката " Вагнер ".

Путин съвсем несъмнено е наредил на съветското военно командване да смъкна самолета на Пригожин. Елементите на съветската войска, изключително министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, е извънредно малко евентуално да екзекутират Пригожин без заповед от Путин .

Цялата съветска политическа сфера и сферата на сигурността евентуално са гледали на по-нататъшното оцеляване на Пригожин след протеста на " Вагнер " като на нещо, което зависи от преценката на Путин. ISW ще прави по-нататъшни оценки въз основа на догатката, че Путин е наредил убийството на Пригожин, в случай че не се появят доказателства за противоположното.

По този метод предходната непрекъсната оценка на ISW, че е малко евентуално Путин да убие Пригожин от боязън да не разгневи личния състав на " Вагнер ", се обезсилва.
 Кремъл разгласи: Пригожин почина в самолетна злополука
Кремъл разгласи: Пригожин почина в самолетна злополука

Ново развиване на проблема

Възможно е Путин да е стигнал до извода, че е отделил задоволително Пригожин от " Вагнер " и може да го убие, без да трансформира Пригожин в страдалец за останалите чиновници на " Вагнер ".

Някои командири на Вагнер неотдавна наподобява предадоха " Вагнер " в интерес на свързаната с съветското МО ЧВК " Редут ", което подсказва, че напъните на Кремъл и съветското МО да отделят детайлите на " Вагнер " от тези, които са правилни на Пригожин, са постигнали непълен триумф.

Увеличаването на броя на известията за финансовите проблеми на " Вагнер " и съответните известия за овакантяване на личния състав на " Вагнер " заради понижаване на заплащанията и опциите за разрастване може да е довело до това, че Пригожин е изгубил благоволението на редиците на " Вагнер " .

Руското МО слага условия за подмяна на групата " Вагнер " със свързани с МО ЧВК и съветски източници настояват, че тези ЧВК се пробват да наемат сегашни и някогашни чиновници на " Вагнер ".

Възможно е Путин да е решил, че личният състав на " Вагнер " е достигнал стадий, в който е задоволително по-заинтересован от заплащания и внедряване в тези нови ЧВК, в сравнение с от продължаващата си преданост към Пригожин, и че може умерено да убие Пригожин.

Или пък Путин може да е решил, че Пригожин е минал авансово откритата алена линия с напъните си да резервира достъпа на " Вагнер " до интервенции в Африка. Възможно е Путин, Пригожин и Лукашенко да са присъединили в договорката за преустановяване на протеста на " Вагнер " съглашение, което да изисква от Пригожин да ограничи своето и на " Вагнер " медийно наличие и/или да ограничи интервенциите на " Вагнер " в Африка.
 Росавиация разгласи пасажерите от самолета, който падна в Тверска област
Росавиация разгласи пасажерите от самолета, който падна в Тверска област

Три са версиите за злополуката

Видеоклипът на Пригожин от 21 август, в който той твърди, че " Вагнер " уголемява наличието си в Африка , и последвалото нарастване на рекламите за набиране на личен състав на " Вагнер " може да са минали авансово откритата алена линия, в случай че Пригожин се е съгласил да мълчи.

Предполагаемите многократни опити на Пригожин да попречи на съветското министерство на защитата да размени напълно контингента на " Вагнер " в Африка може също да са пресекли авансово открита алена линия, ограничаваща интервенциите на " Вагнер " в Африка. Възможно е Путин да е решил, че Пригожин е нарушил задоволително аспекти или цялата авансово открита договорка.

Възможно е Путин да е възнамерявал да екзекутира Пригожин от известно време и свалянето на самолета на Пригожин на 23 август да е инцидентно съвпадане, въпреки че това е малко евентуално .

Кремълската осведомителна работа РИА Новости заяви на 23 август, че Путин публично е освободил обвързвания с Вагнер армейски военачалник Сергей Суровикин от поста пълководец на съветските Въздушно-космически сили (ВКС) и го е заменил с генерал-полковник Виктор Афзалов.

" Цариград ": Телата на Пригожин и Уткин са авансово разпознати

Близки до " Вагнер " обществени медии също оповестиха новината

Официалното потвърждаване на уволнението на Суровикин в съветските държавни медии в същия ден, в който беше осъществено убийството на Пригожин, евентуално не е инцидентно. Кремъл евентуално има намерение и двете обществено оповестени санкции да изпратят ясно обръщение, че с участниците в протеста от 24 юни са се разправили и че предизвикването на " Вагнер " към съветското управление е решено.

Почти сигурната заповед на Путин съветското МО да смъкна самолета на Пригожин евентуално е обществен опит да затвърди господството си и да отмъсти за унижението, което въоръженият протест на групата " Вагнер " на 24 юни аргументи на Путин и съветското МО.

По времето, когато съветската противовъздушна защита смъкна самолета на Пригожин, Путин участва на обществено излъчен концерт в чест на 80-годишнината от борбата при Курск. Присъствието на Путин на излъчения по малкия екран концерт повтаря загатна за руската държавна телевизия, която демонстрира по малкия екран " Лебедово езеро " през август 1991 година, когато Съветският съюз се разпада .

Руски източници означиха, че са минали тъкмо два месеца от началото на въоръженото въстание на " Вагнер ", по време на което силите на " Вагнер " смъкнаха няколко съветски хеликоптера и убиха минимум 13 съветски военнослужещи.

Решението съветската противовъздушна защита да бъде методът за убийството на Пригожин разрешава на съветското МО да отмъсти директно за този най-смъртоносен ден за съветската авиация от началото на пълномащабната инвазия. Путин претърпя доста оскърбление поради това, че не съумя да спре протеста на Вагнер, разчиташе на Лукашенко да спре похода на Пригожин и не съумя да накаже военнослужещите на " Вагнер ", които бяха виновни за свалянето на съветските самолети на 24 юни .
 Байдън: Путин стои зад множеството събития в Русия
Байдън: Путин стои зад множеството събития в Русия

Позиция на Белия дом

Поведението на Путин по време на протеста съгласно сведенията е обезпокоило най-близкото му обграждане за способността му да поддържа режима си, а шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс повтори сходни наблюдения за преценките на Путин и откъсването му от събитията.

Бърнс също по този начин означи, че " Путин е висшият деятел на отмъщението " и евентуално Путин е изчаквал да сътвори подобаващи условия, с цел да отмъсти най-сетне на Пригожин, без да наподобява емоционален или да реагира прекомерно остро.

Путин имаше потребност от показно възмездие против Пригожин освен с цел да потвърди, че не е слаб водач, само че и с цел да поддържа своите военни - които в очите на доста руснаци не видяха въздадена правдивост за събитията от 24 юни.

Конкретни лица, които може би са възнамерявали да се опълчват на Путин, Кремъл или МО, евентуално са взели под внимание крайната орис на Пригожин и други неотдавнашни ограничения за потвърждаване на поддръжката на Кремъл за висшето съветско военно управление. На неотдавнашния конгрес " Армия-2023 " Путин остави настрани губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, като обществено го разгласи за зависещ на Шойгу след догатките, че Дюмин може да размени Шойгу.

Путин и Герасимов посетиха щаба на Южния боен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон, който силите на Вагнер окупираха по време на въстанието, евентуално с цел да показват обществено поддръжката на Кремъл за Герасимов.

Съдбата на Пригожин евентуално има за цел и да послужи като възпиращ фактор за детайли от съветската войска , които могат да се опитат да последват съществуващия казус на непокорство, за чието основаване Пригожин е оказал помощ.

Лукашенко изключително смути Путин, като преговаряше непосредствено с Пригожин за преустановяване на протеста, а убийството на Пригожин може да е сигнал за Лукашенко както за фрапантно понижаване на преговорното му пространство с Кремъл, по този начин и за скрита опасност против по-нататъшните му опити да се опълчи на напъните за интеграция на съюзните страни .
 Смъртта на Пригожин. Украйна би трябвало да се възползва от момента
Смъртта на Пригожин. Украйна би трябвало да се възползва от момента

Беше ясно, че той няма да се измъкне просто по този начин след протеста

Изглежда, че Кремъл основава условия, с цел да отклони явната отговорност за убийството на Пригожин от Путин и съветските военни.

Росавиация сътвори специфична комисия, която да проверява техническото положение на разрушилия се аероплан, метеорологичните условия по маршрута на полета, както и диспечерските служби и наземното радиооборудване.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по обвиняване в нарушение на разпоредбите за сигурност на придвижването и употребата на въздушния превоз.

Свързан с Кремъл боен блогър означи, че Следственият комитет може да избере " неправилното " изстрелване на системите за противовъздушна защита като съществена версия за събитието, имайки поради декларираните украински безпилотни удари по Москва .

Руски вътрешен източник твърди, че злополуката евентуално ще бъде завършена като терористичен акт, станал на борда на самолета, а депутатът от Държавната дума на Русия Евгений Попов към този момент повтори тази версия в съветското осведомително пространство.

Свързан с Вагнер канал разкритикува съветските държавни телевизионни канали, че не са загатнали злополуката по време на вечерния новинарски цикъл.

По-широкото съветско осведомително пространство се въздържа от мнения по отношение на аргументите за злополуката, като единствено няколко източника свързват случая с Кремъл и/или съветското МО. Много източници означават, че злополуката е станала тъкмо два месеца след началото на протеста на Пригожин.
 Подоляк: Путин демонстрира, че
Подоляк: Путин демонстрира, че " нелоялността е равна на гибел "

Сигнал от Кремъл

Няколко вътрешни източника твърдяха, че случаят демонстрира, че Путин " има от какво да се опасява ", и допуснаха, че системата на Путин (вероятно имайки поради неговия режим) е подложена на нова вълна от промени.

Някои блогъри твърдяха, че убийството на Пригожин ще има " пагубни последствия " и че този случай е урок, че човек постоянно би трябвало да продължава да върви до дъно - намеквайки, че Пригожин е трябвало да продължи похода си към Москва .

Повечето милиблогъри отхвърлят да разясняват гибелта на Пригожин, като се базират на неналичието на налична публична информация.

ISW ще възобнови отразяването на реакциите на военните блогъри на 24 август.

През идващите дни съветските военни блогъри евентуално ще съсредоточат по-голямата част от материала си върху убийството на Пригожин и може да оповестяват по-малко за украинската контраатака. По сходен метод съветските милиблогъри пренасочиха огромна част от репортажите си за въстанието на Вагнер на 24 юни към събитията в Русия и им бяха нужни няколко дни, с цел да се върнат към нормалните си репортажи за фронтовете в Украйна.

Възможно е Кремъл да е решил демонстративно да убие Пригожин в този миг, частично с цел да измести фокуса в съветското осведомително пространство от фронтовете в Украйна на фона на забележителните украински триумфи. Отразяването от страна на ISW на кинетичната интензивност на фронтовете през идващите дни може да бъде лимитирано, в случай че съветските отчети са лимитирани.

По-нататъшните тактически значими украински триумфи в региона на Роботине и към него в западната част на Запорожка област усилват пробива на съветските отбранителни линии в региона и заплашват съветските вторични отбранителни линии. Геолокални фрагменти, оповестени на 22 и 23 август, демонстрират, че украинските сили са напреднали още повече в Роботине (на 10 км южно от Орихов) и управляват по-голямата част от селището, както и че са постигнали спомагателни триумфи западно от Вербове (на 18 км югоизточно от Орихов).
 Украйна е унищожила съветска Противовъздушна отбрана система С-400 в Крим
Украйна е унищожила съветска Противовъздушна отбрана система С-400 в Крим

Каналът Rybar, обвързван с съветското министерство на защитата, даде някои детайлности

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са постигнали неизяснен триумф в посока на Новопокропивка (13 км южно от Орихов) и Новоданиловка (5 км южно от Орихов).

Руските сили евентуално са се надявали да употребяват позициите си в и към Роботине като насочна точка за контраатаки против западния фланг на украинското нахлуване източно от селището, където украинските сили наподобява уголемяват проникването си през първите съветски отбранителни линии.

Украинското нахлуване през самия град Роботине и евентуалното освобождение на селището ще лиши съветските сили от позиции наоколо до западния фланг на украинския пробив и затова ще даде на украинските сили повече пространство за маневриране, с цел да стартират настъпателни интервенции против съветската втора отбранителна линия, която минава южно от Роботине до западните околности на Вербове.

Успешното надълбоко навлизане в съветските отбранителни линии евентуално изисква разширение на първичното навлизане, с цел да се попречи на съветските сили да пресекат прекомерно стеснен пробив.

Напредването на украинските сили докара до това, че те се приближиха на към два километра от второстепенните линии на съветската защита - относително по-продължителен набор от полеви укрепления, състоящи се от противотанкови изкопи и противотанкови трудности " драконови зъби ".

Обхватът на минните полета в региона не е явен, макар че регионите пред тези вторични отбранителни линии може да са по-слабо минирани, с цел да се даде опция на съветските сили на север от линиите да се отдръпват.

ISW по-рано оцени, че тези вторични отбранителни линии може да са релативно по-слаби от първите съветски отбранителни линии в региона заради неналичието на неангажирани съветски сили в региона и по-нататъшното странично разрастване от други браншове на фронта.
 Лондон: С понтонни преходи Русия замества ударените мостове към Крим
Лондон: С понтонни преходи Русия замества ударените мостове към Крим

Те надали ще могат да устоят изцяло на потока от тежки транспортни средства

Украинските сили евентуално са нанесли удар по съветска система за противовъздушна защита С-400 в Крим на 23 август. Украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) разгласи и разгласява фрагменти от удар по съветска зенитно-ракетна система с огромен и междинен обхват С-400 покрай Оленовка, Крим (на 116 км северозападно от Севастопол и на към 140 км южно от град Херсон).

ГУР оповестява, че ударът е унищожил апаратура за противовъздушна защита, неизяснен брой ракети и е умъртвил намиращи се наоколо съветски военни, макар че на фрагментите се вижда единствено част от инсталацията, която се взривява.

Свързан с Кремъл съветски боен блогър допусна, че украинските сили евентуално са употребявали ракета Harpoon, Neptune или Brimstone II, с цел да ударят системата за противовъздушна защита.

Руските военни блогъри показаха угриженост, че украинските сили са съумели да употребяват дрон и да запишат фрагменти от удара на към 120 км зад актуалната фронтова линия.

Украинският удар по съветско оборудване за противовъздушна защита надълбоко в съветския гръб демонстрира редица съветски тактически провали, изключително това, че съветските сили явно не са били готови да прихванат ракетите със системата за противовъздушна защита или да задействат заглушаване на електронната война , с цел да попречат на украинските сили да оперират с дрон в региона.

Тези тактически неуспехи, въпреки и изненадващи и съществени, обаче може да не са показателни за по-широки систематични проблеми в съветската противовъздушна защита.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и представителят на Пентагона военачалник Патрик Райдър се опълчиха на хипотетичната оценка на американското разузнаване, че украинската контраатака няма да реализира задачите си. Съливан съобщи на 22 август, че Съединени американски щати не правят оценка, че войната в Украйна " е в патова обстановка ".

Съливан съобщи, че Съединените щати не престават да поддържат Украйна в напъните ѝ за контранастъпление и означи, че украинските сили не престават да завземат територии.

Съливан означи, че Съединените щати ще продължат да поддържат украинските сили, защото те работят съгласно тактиката и графика си и не престават да работят в сходство със стратегическите и оперативните решения на своите командири и управление.
 Украинците блъснали моста към Крим с осъвременени C-200
Украинците блъснали моста към Крим с осъвременени C-200

Огромни тапи са се образували, само че руснаците настояват, че няма вреди

На 23 август Райдър съобщи, че е " несвоевременно " да се вършат каквито и да било изводи по отношение на украинската контраатака, до момента в който боевете не престават по цялата фронтова линия и че украинските сили не престават да напредват.

Изявленията на Съливан и Райдър са незабравим отговор на известието на в. " Вашингтон пост " от 18 август, съгласно което разследващата общественост на Съединени американски щати е решила, че украинската контраатака няма да успее да доближи до Мелитопол в западната Запорожка област и няма да реализира главната си цел - да прекъсне съветския сухопътен мост към Крим.

През нощта на 22 против 23 август съветските сили нанесоха серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна и унищожиха зърнената инфраструктура на пристанището в Измаил, Одеска област. Украински публични лица оповестиха, че съветските сили са изстреляли девет ракети и до 20 дрона Шахед-131/136 и че украинските сили са унищожили 11 дрона, в това число девет над Одеска област.

Украинският министър на общините, териториите и инфраструктурното развиване Олександър Кубраков заяви на 23 август, че съветският безпилотен аероплан, нанесъл удар по пристанището в Измаил, е унищожил над 13 000 тона зърно, предопределено за Египет и Румъния.

Кубраков заяви, че съветските удари са унищожили 270 000 тона зърно след отдръпването на Русия от Черноморската зърнена самодейност на 17 юли.

Руското заличаване на спомагателна украинска зърнена инфраструктура идва по-малко от ден, откакто Путин се опита да смекчи недоволството на африканските страни от отдръпването на Русия от договорката за зърно по време на бизнес форума на БРИКС в Южна Африка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР