Финансистът на ЧВК Вагнер“ Евгений Пригожин обяви на 25 май,

...
Финансистът на ЧВК Вагнер“ Евгений Пригожин обяви на 25 май,
Коментари Харесай

Русия използва съюзниците си за избягване на санкциите

Финансистът на ЧВК „ Вагнер “ Евгений Пригожин разгласи на 25 май, че е почнал да предава позициите си в Бахмут на съветското Министерство на защитата (MO). Той твърди, че групата ще се отдръпна изцяло от града на 1 юни. Пригожин също по този начин иронично разгласи, че възнамерява да остави муниции и хранителни запаси, а и бойци за постоянните съветски войски, в случай че е належащо. Oстава неразбираемо дали „ Вагнер “ ще може да изтегли целия си контингент до 1 юни. Това се споделя в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Русия и Беларус подписаха съглашения за разполагане на съветски тактически нуклеарни оръжия в Беларус – част от дългогодишните старания за циментиране на фактическия боен надзор на Русия над Беларус, макар че Русия към момента не е разположила нуклеарни оръжия в Беларус и вероятното им разполагане е доста малко евентуално предвещава всяка съветска ескалация. Руският министър на защитата Сергей Шойгу и министърът на защитата на Беларус Виктор Хренин подписаха документи за разполагането на съветски нестратегически (тактически) нуклеарни оръжия на беларуска територия по време на среща на министрите на защитата на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) в Минск, Беларус на май 25.

Шойгу акцентира, че Русия ще резервира контрола върху тактическите нуклеарни оръжия при положение на тяхното разполагане в Беларус и съобщи, че беларуските самолети към този момент са способни да носят нуклеарни оръжия. Руският президент Владимир Путин по-рано разгласи на 25 март, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус до 1 юли, евентуално с цел да възобнови изтощените осведомителни интервенции за капацитета за нуклеарна ескалация поради войната в Украйна.

Русия от дълго време разполага с нуклеарни оръжия, които са в положение да ударят всяка цел, което и тактическите нуклеарни оръжия, изстреляни от Беларус, също могат. ISW продължава да смята, че е извънредно малко евентуално Путин да употребява нуклеарни оръжия в Украйна или другаде.

Шойгу също по този начин разгласи, че съветските сили ще разположат спомагателни военни контингенти в Беларус. Те са за развиване на военната инфраструктура, разширение на взаимната бойна подготовка и осъществяване на разследваща активност наоколо до границите на съюзната страна.

Разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус изисква както забележителна военна инфраструктура, по този начин и съветско командване и надзор върху детайли от беларуските въоръжени сили. Кремъл евентуално има намерение да употребява тези условия за по-нататъшно послушание на беларуската сфера на сигурност под Русия.

Руският президент Владимир Путин се срещна с водачите на страните-членки на Евразийския стопански съюз и няколко други постсъветски държавни глави на Висшия евразийски стопански съвет в Москва на 25 май. Това евентуално е за разширение на опциите за отбягване на наказания. Президентът на Армения Никол Пашинян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и президентът на Киргизстан Садир Джапаров участваха на срещата дружно с водачи на страни отвън Евразийския стопански съюз (ЕАИС), в това число президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и таджикския президент Емомали Рахмон.

Изпълнителният секретар на Общността на самостоятелните страни (ОНД) Сергей Лебедев и генералният секретар на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) Джан Мин също участваха на срещата.

Путин, Пашинян и Токаев приканиха за по-нататъшно развиване на връзките на ЕАЕС с трети страни, в това число договарянето на съглашения за свободна търговия с Обединените арабски емирства, Индия, Египет, Индонезия, Израел и Иран.

Токаев акцентира напъните за основаване на нови интернационалните транспортни направления до Китай, Индия, Пакистан, Иран, Близкия изток, Източна Азия и Югоизточна Азия.

Токаев също предложи да помогне на Русия да пусне високоскоростната товарна железопътна линия Челябинск-Болшак-Иран с дължина 2873 км, план, сходен на неотдавнашното съглашение сред Русия и Иран за създаване на сегмент от железопътния кулоар Север-Юг сред Ращ и Астара за подсилване Руско-иранско военно-икономическо съдействие.

Путин също по този начин прикани ЕАЕС да сътвори софтуерни съюзи с трети страни, евентуално ориентирани към обезпечаване на сериозни съставни елементи, които Русия се бори да създава или придобива сама.

Кремъл евентуално се пробва да убеди страните-членки на ЕАЕС и други постсъветски страни да оказват помощ в настоящите схеми на Кремъл за отбягване на наказания с Китай, Иран и други, като улеснят логистиката на тези схеми.

Путин прикани за увеличение на броя на новите взаимни предприятия под общата комерсиална марка „ създадено в ЕАЕС “, мярка, която евентуално има за цел да ребрандира съветските артикули като артикули от ЕАЕС, с цел да се избегнат западните наказания върху износа.

Лукашенко и Токаев категорично приканиха за основаването на пълностоен стопански съюз с работещ общ пазар, а Лукашенко съобщи, че представителите на ЕАЕС разискват основаването на общ пазар за газ, петрол и петролни артикули.

Беларус и Казахстан евентуално са мощно ангажирани в подпомагането на Русия да избегне глобите и Кремъл евентуално се стреми да разшири и формализира тези връзки с по-широкия ЕАЕС.

ISW по-рано оцени, че Кремъл наподобява употребява своето владичество в CSTO, с цел да ухажва държавите-членки да доставят технологии с двойна приложимост, които Русия не може непосредствено да закупи заради глобите на Запада, и наподобява, че Кремъл се пробва по сходен метод да усили ролята си в ЕАЕС.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков разгласи, че съветските публични лица са основали седем батальона за териториална защита в Белгородска област към 24 май, евентуално с цел да показва персоналния си ангажимент в защитата на съветските гранични региони след общоруския проукраински набег на 22 май в Белгородска област.

Гладков уточни, че седемте батальона са общо 3000 души, като уточни, че те към този момент са боеспособни елементи. Той по-рано разгласи основаването на няколко батальона за териториална защита през декември 2022 година и евентуално е възобновил разискването им в отговор на нарасналото безпокойствие в граничните региони след нападението на 22 май.

Известен съветски блогър съобщи на 24 май, че тези батальони имат мощно наличие, само че са мощно възпрепятствани от незадоволително доставяне с оръжия.

Блогърът твърди, че генералният секретар на Обединена Русия Андрей Турчак е призовал президента Путин да се заеме с правните проблеми, свързани с даването на оръжие на батальоните преди месец.

Тези батальони обаче, в случай че бъдат оставени без финансиране и съоръжение, е доста малко евентуално да окажат значителен позитивен резултат върху сигурността на съветските гранични региони. Публичността на тези формирования също евентуално има за цел да поддържа настоящите съветски осведомителни интервенции, които имат за цел да генерират поддръжка за продължителна война посредством показване на Украйна като екзистенциално заплашваща Русия.

Финансистът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин организира среща с представители на съветски области, граничещи с Украйна, с цел да обсъдят укрепването на граничните региони на 24 май. Пригожин предложи основаването на спомагателни окопи, землянки и огнева поддръжка по руско-украинската граница, потвърждавайки, че тези структури могат да обезпечат забележителна отбрана против вероятни военни закани.

Пригожин също акцентира нуждата от усилване на наличието на съветските сили по границата, разширение на въоръжението на граничарите и преквалификацията им от потребление на картечници към гранатомети.

Пригожин съобщи, че нападението на Белгородска област на 22 май от напълно съветските проукраински сили разкрива по какъв начин Русия няма сили за бързо реагиране, нужни за отбрана на границите си против военни закани.

Пригожин съобщи, че всеобщата готовност на съветското население е неизбежна. Сега би трябвало да стартира обща готовност, с цел да се обезпечи нужното образование на хората. Процес, който нормално лишава минимум четири до шест месеца.

Вагнер и съветските сили са се заели по-специално с предходни старания за подсилване на граничните региони и неотдавнашното нахлуване в Белгородска област разкри огромни дефекти в тези старания. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви на 9 март, че съветските управляващи са похарчили 10 милиарда рубли (около 132 милиона долара) за построяването на „ засечната линия “ от укрепления по границата на Белгородска област с Украйна.

Пригожин разгласи построяването на набор от укрепления, наречени „ Линията на Вагнер “ в Луганска, Донецка и Белгородска области през октомври 2022 година и непосредствено подлага на критика съветската администрация, че не поддържа построяването на линията.

Новите апели за подсилване на съветските райони по продължение на руско-украинската граница евентуално няма да имат значителен резултат, защото съветските сили и силите на Вагнер ще разпределят погрешно човешка мощ, която би била по-подходяща за поддържане на дейни настъпателни интервенции (или защита в самата окупирана Украйна) посредством окомплектоване на тези укрепления. Съществуващите укрепления и отбранителни мерки не направиха доста, с цел да осуетят ограничавания набег на 22 май в Белгород. Пригожин евентуално се възползва от безпокойството в осведомителното пространство към тази действителност след нападението, с цел да построи личното си вътрешно въздействие.

Руският политически пълководец Константин Долгов съобщи на 25 май, че е бил уволнен вследствие на изявлението му от 23 май с Пригожин. Долгов твърди в Telegram, че е бил уволнен от позицията си в съветската пропагандна платформа Telega Online „ поради изявление с Пригожин “ и опроверга изказванията, че е имал предходни проекти да напусне.

Пригожин употребява изявлението си с Долгов, с цел да подчертае големия мащаб на загубите, понесени от групата „ Вагнер “ по време на борбата при Бахмут, да насочи остри рецензии против министъра на защитата Шойгу и началника на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, да нападна фамилиите на съветски елити, и неразбираемо заплашват с принуждение.

Долгов се оплака, че е персонално осъден за отговорите на Пригожин, защото съветските управляващи не могат да създадат нищо за самия Пригожин и допусна, че съветският президент Владимир Путин не би се съгласил с неговото уволняване.

Уволнението на Долгов може да е част от по-голяма осведомителна акция, прокарвана от съветските управляващи, която има за цел тихомълком да лиши Пригожин от изборни права в опит да се опълчи на непрестанно възходящата платформа на Пригожин, която продължава да лишава съветските военни чиновници от информативен О2.

Русия извърши още един масиран удар с безпилотни самолети Shahed-131/136 в Украйна в нощта на 24 против 25 май. Украински военни източници оповестиха, че съветските сили са изстреляли 36 безпилотни самолета Shahed-131/136 към Украйна от северна и южна посока и Украйна е свалила всичките 36 дрона.

Руски блогъри настояват, че някои от безпилотните самолети са достигнали задачите си през тиловите региони на Украйна, в това число Киевска област.

Южното оперативно командване на Украйна означи на 25 май, че Украйна е унищожила 357 дрона от вида „ Шахед “, откогато Русия стартира да ги употребява през 2022 година

Белият дом заяви на 15 май, че Русия е закупила над 400 дрона (предимно Shahed) от Иран от август 2022 година

Предположението, че Украйна е свалила 357 безпилотни летателни апарата Shahed от август 2022 година насам, евентуално е пресилено. Украинските публични лица може от време на време да смятат злополуките на дронове заради неточност или техническа нередовност като публични сваляния, тъй че действителният брой евентуално ще бъде малко по-нисък.

Руският президент Владимир Путин продължи опитите да показа Русия като ефикасен интернационален медиатор, като посредничи в договарянията сред арменския министър председател Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Кремълската вест РИА Новости заяви на 25 май, че Пашинян е декларирал, че Армения и Азербайджан са се споразумели за взаимно признание на териториалната целокупност.

Алиев означи, че Армения и Азербайджан могат да реализират спокойно съглашение в този момент, когато Армения признава Нагорни Карабах за част от Азербайджан. Информационният канал на Кремъл ТАСС заяви, че Пашинян е квалифицирал това изказване на 22 май и е подчертал, че Армения ще признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан при изискване, че Азербайджан подсигурява сигурността на арменските поданици на Нагорни Карабах.

Руските медии оповестиха, че Путин е отбелязал значимостта на съглашението и е улеснил двустранните договаряния с Пашинян и Алиев преди провеждането на тристранна среща.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел също организира диалози за нормализиране на арменско-азербайджанските връзки. Путин евентуално се стреми да работи като дипломатически контраст на европейското присъединяване в евразийските въпроси.

Съобщава се, че съветските сили не престават да набират личен състав с разнообразни болести като част от продължаваща акция за криптомобилизация. Руската работа на BBC заяви на 5 май, че съветското министерство на защитата е отказало да разшири листата със болести, които биха освободили обещано лице от готовност.

Руското без значение издание за вести Verstka заяви, че съветските сили набират личен състав, който е ХИВ-позитивен, има туберкулоза и хепатит. Стотици са съветските военни, които имат ХИВ. ISW по-рано заяви, че набират личен състав с разнообразни болести.

Руската отбранителна индустриална база продължава да се сблъсква с индустриални провокации заради дефицит на личен състав. Първият заместник-министър на индустрията и търговията на Русия Василий Осмаков заяви, че главното предизвикателство пред съветската промишленост е неналичието на личен състав, а не глобите.

Съобщава се, че шефът за специфични задания на концерна в Уралвагонзавод (единствената танкова фабрика в Русия) Кирил Федоров твърди, че един от производителите на Уралвагонзавод ChTZ-Uraltrak е нараснал броя на чиновниците си с 30 %, с цел да усили производството за войната.

ISW по-рано заяви за съветски отбранителни компании, които се борят с дефицит на личен състав и експерти.

Руските чиновници не престават да афишират партньорства с разнообразни локални съветски чиновници за възстановяване на стандарта на живот в окупираните територии. Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин съобщи на 25 май, че се е срещнал с губернатора на Кемеровска област Сергей Цивилев, с цел да обсъдят възобновяване на пътища, учебни заведения, лечебни заведения и друга цивилна инфраструктура в окупираната Хорловка, на която Кемеровска област е патрон.

Цивилев заяви, че Кемеровска област е провела „ лятна почивка “ за 500 деца от окупираната Донецка област.

Ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо съобщи на 25 май, че група съветски федерални чиновници са посетили окупираната Херсонска област за двудневно работно пътешестване, с цел да обсъдят опциите за възстановяване на социално-икономическите условия в района, в това число развиване на учебните заведения и контролиране на цените и доставките на медицината.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов благодари на съветския президент Путин на 25 май за даването на 6,7 рубли (около 83,7 милиона долара) за ремонт на пътя.

Руските управляващи не престават напъните си за стопански надзор върху окупираните територии. Окупационният началник на област Херсон Владимир Салдо съобщи на 24 май, че администрацията му публично е въвела декрет, ориентиран към контролиране на цените на дребно по време на продължаващия интервал на военно състояние.

Салдо съобщи, че окупираният Херсонски регионален департамент за търговия на дребно и търговия е основал лист със артикули, които са контролирани по отношение на оптималните цени, към които самостоятелните бизнесмени, окупационните управляващи и юридическите лица би трябвало да се придържат. Салдо съобщи, че тези, които нарушат заповедта, първо ще получат предизвестие, а спомагателни нарушавания ще бъдат санкции от 20 000 рубли (около 250 долара) до 100 000 рубли (около 1250 долара).

Руските управляващи не престават да популяризират сполучливото даване на жилищни документи и еднократни заплащания за обществена поддръжка на жителите на окупираните територии. Министерството на труда и обществената политика на Херсонска област съобщи на 25 май, че всеки претендент, който е кандидатствал сред януари 2023 година и юни 2023 година, ще ги получи.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР