Финансист, милиардер, филантроп, американец с източноевропейски корени и еврейски произход.

...
Финансист, милиардер, филантроп, американец с източноевропейски корени и еврейски произход.
Коментари Харесай

Всемогъщият Сорос

Финансист, милиардер, човеколюбец, американец с източноевропейски корени и еврейски генезис. Тази многолика еднаквост го прави идеалният анти-герой в голям брой тайни теории.

Джордж Сорос е описван като „ кукловод “, който подмолно управлява и цели основаването на „ нов международен ред “. Той е упрекван в подкопаване на суверенитета и дестабилизиране на страните, като финансира всеобща миграция и антиправителствени митинги и управлява огромна част от медиите в Съединени американски щати и Европа. Сорос е представян и като „ евреин-ционист “, и като „ нацист “.

Кой е Джордж Сорос и за какво е подобен бодил в очите - проверка на дезинформациите към личността му направи.



Джордж Сорос е роден в Унгария през 1930 година в унгарско-еврейско семейство. През март 1944 година, когато Сорос е на 13 години, нацистка Германия окупира Унгария, а фамилията му съумява да се укрие посредством подправени паспорти. През 1947 година той съумява да напусне Унгария и отпътува за Лондон, а по-късно се открива в Ню Йорк, където се занимава с вложения на борсата и натрупва своето благосъстояние, в това число посредством валутни спекулации. 

След рухването на Желязната завеса стартира да влага милиони в Източна Европа посредством фондацията си „ Отворено общество “, с цел да подкрепи основаването на гражданско общество в някогашните комунистически страни. Създава и Централноевропейския университет в Будапеща.
Раждането на „ злодея Сорос “
В края на 90-те години на 20 в. нашумелият тогава политически деятел и създател на тайни теории разгласява няколко публикации, които упрекват Джордж Сорос, че си е сътрудничил с нацистите, че се пробва да наложи нов международен ред и даже, че ръководи наркокартела на кралица Елизабет II.

Но съществено внимание името на Сорос притегля едвам откакто той насочва парите си към американския политически живот. През 2004 година Сорос на демократите в акцията за президентските избори в Съединени американски щати, в опит да предотврати повторното избиране на Джордж Буш. Джордж Сорос за консервативните му политики и започването на войната в Ирак.

Според платформата Open Secrets Сорос е от 1990 година до момента. Което го трансформира в върл зложелател на консерваторите и в воин на безчет конспирации, които го афишират за най-могъщия изверг в света.

През 2004 година от Републиканската партия прави съмнение, че е допустимо парите, които Джордж Сорос употребява против Буш, да идват от търговия с опиати. През 2010 година водещият от „ Фокс Нюз “ Глен Бек посвещава на Сорос три едночасови епизода на шоуто си, в които го упреква, че е подпомагал изпращането на евреи в концентрационни лагери и че е „ кукловод “ и спонсор на „ цветните революции “ в Източна Европа.

По време на предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година Джордж Сорос не крие паниката си от евентуалната опция Доналд Тръмп да стане президент. Фондът му подарява (не непосредствено, а посредством самостоятелни дарения на членове и служители) близо.

Тръмп загатва Сорос в свои речи и изявления в Туитър, в които твърди, че Джордж Сорос финансира протестиращите против администрацията му. Синът му Доналд Тръмп-младши споделя в обществената мрежа изказване на комика, че Сорос е нацист. Рудолф Джулиани – някогашен кмет на Ню Йорк и юрист на Тръмп, споделя в Туитър коментар, в който Сорос е наименуван „ Антихрист “ и се приканва да бъдат замразени активите му.
Злодей назаем
Конспиративната доктрина за злодея Сорос, който манипулира държавни управления и оркестрира митинги, се оказва изключително комфортна и за Кремъл. Особено се харесва концепцията за спонсорираните от Сорос „ “. Става дума за всеобщи политически протестни придвижвания, които постоянно получават имената на цветя или цветове – да вземем за пример „ “ в Украйна от 2004 година или „ Революцията на розите “ в Грузия от 2003 година Макар „ цветни революции “ да има в разнообразни райони на света, Русия е изключително сензитивна към тези в близкото ѝ съседство, защото се усеща застрашена от загуба на въздействие и от „ заразяване “ с антиправителствени митинги. В визиите на формалното съветско управление не е допустимо да съществува достоверна гражданска интензивност – тя безусловно би трябвало да бъде е подтиквана, проведена и платена извън (от Запада). Затова в новговора на Кремъл етикетът „ цветни революции “ има.

Когато в края на 2011 година десетки хиляди руснаци излизат на всеобщи митинги против изборните резултати и упрекват управляващите, че са ги фалшифицирали, персонално Владимир Путин, че са предизвикали митингите.

Впоследствие на Съединени американски щати и Сорос се приписва финансирането на митинги и в други страни от някогашната руска сфера на въздействие, включително и България. Според Москва антиправителствените митинги в Украйна през през 2013-2014 година (т.нар. Евромайдан) също са финансирани от Джордж Сорос. 

Неслучайно конспирациите за „ “ елити се появяват у нас точно по това време. Събитията в Украйна и изключително анексирането на Крим през 2014-а са съпроводени с масирана пропагандна акция на Кремъл. Тогава се ражда и неологизмът „ соросоиди “, който се употребява като нарицателно за организации, които получават средства „ непознато “ (западно) финансиране, с цел да прокарват “чужди ” ползи. 

„ Соросоиди “ има освен в България. Според определението на Донецката новинарска организация „ “ (соросоиди) са „ представители на днешния политически хайлайф на Украйна, произлизлезли от грантови организации, сътрудничещи си със западни структури “.

„ Соросе, дай някой някоя кинта “, възкликва журналистът Марко Видойкович от сръбския вестник „ “ в язвителен текст, предизвикан от нападките против срещу „ платените от Сорос “ публицисти.
 Сорос и войната в Украйна
Руското навлизане в Украйна през февруари 2022 година подтиква нова вълна от тайни теории и дезинформация, свързани с името на Джордж Сорос.

Отвъд нападките против „ соросоидите “ и антиглобалистките конспирации, името на Сорос се употребява и в подтекста на упоритите опити да се внуши, че „ Западът “ (САЩ, НАТО съгласно другите версии) желае да въвлече Източна Европа във войната против Русия. Пътят на една обява по тази тематика илюстрира образно комплицираната мрежа от канали, в която съветски, европейски и ултра консервативни американски медии драговолно си сътрудничат.

На 23 януари 2023 година  консервативното унгарско издание „ Ремикс “ разгласява текст със заглавие „ Джордж Сорос прикани НАТО да употребява източноевропейски бойци, с цел да „ понижи риска от чували с трупове за натовските страни “ в публикацията от 1993 година „ Нов международен ред “. Подзаглавието гласи: „ Сорос прикани източноевропейците да бъдат употребявани като пушечно месо, въоръжени с оръжия на НАТО, далновидна прогноза поради развиването на войната в Украйна “. Автор на текста е Джон Коди.

Едва във втория абзац на текста излиза наяве, че става дума за публикация на Джордж Сорос от 1993 година Според Джон Коди в публикацията си Сорос „ обрисува по какъв начин източноевропейците могат да бъдат употребявани като „ жива мощ “ в идните спорове в опит да се понижи броят на смъртните случаи в западните страни “.

Всъщност, в своя текст „ “ отпреди 30 години Джордж Сорос моли за приемането на източноевропейските страни в НАТО с аргумента, че разширението на Изток ще усъвършенства капацитета на алианса, „ тъй като ще понижи риска от чували с трупове за натовските страни, което е главната спънка пред готовността им да работят “. Не става дума заместването на западните „ чували с трупове “ с източноевропейски. Нито самият текст може да се одобри като „ предсказване “ за войната в Украйна, въпреки че Сорос предизвестява за „ заплахата от пораждане на националистическа тирания в Русия “.

Ден по-късно същият текст от същия създател е препубликуван в, измежду които InfoWars и NewsWars на известния радио водещ и таен теоретик Алекс Джоунс. 

На 25 януари „ новината “ към този момент е в съветската държавна медия RT, без да е посочено, че цитатите на Сорос в действителност са от 1993 г. 

Същия ден, 25 януари 2023 година, същият текст, с леки съкращения и разбърквания, се появява в Телеграм канала РaZved_ДoZor (от съветски – развед дозор, разследващ патрул), в страницата „ Донецка новинарска група “ в обществената мрежа „ В контакте “, както и в „ Нюз Фронт “ – съветско пропагандно издание, основано в Крим. Източникът е „ РaZved_ДoZor “, а заглавието – „ За отбрана на западния ред Сорос предложил да се употребяват бойци от страните в Източна Европа още през 1993 година “.

На 29 януари версия на същия текст, с позоваване на първоизточника „ Ремикс “, е оповестена на български в „ Поглед.инфо “. Същия ден в изявление на Валерия Велева за уеб страницата „ Епицентър “ Боян Чуков цитира същото изречение с „ чувалите с трупове “ от публикацията на Сорос и прибавя: „ Не е комплицирано да се дефинира къде в тази скица сме ние българите. “

В края на май цитатът с „ чувалите за трупове “ се появява в заглавие на уеб страницата „ Обективно “, списван от Диляна Гайтанджиева. Публикацията следва компактно истинския текст, без значение дали източникът е бил унгарският или съветският вид, а някои пасажи са буквално идентични. 

Текстът е препубликуван в уеб страниците „ Будна епоха “ и „ Булгариан таймс “. През трите уеб страницата е споделен в огромен брой фейсбук страници и групи.

Текстът продължава да се популяризира под формата на статуси от самостоятелни Facebook консуматори.

Популярността на Сорос измежду феновете на конспирациите надали ще намалее, поради усърдието, с което и американските консерватори, и кремълските пропагандисти се възползват от към този момент построения му облик на международен кукловод и изверг. Продължаващата война на Русия против Украйна и идните президентски избори в Съединени американски щати следващата година в допълнение ожесточават и политиците, и публиката. Доналд Тръмп, който безапелационно води като най-предпочитан претендент за президент на републиканците, към този момент упрекна прокурора по едно от трите заведени против него каузи, че е заплатен от Сорос. А акцията даже не е почнала.


* Авторът Ваня Гривова е приключила публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Дипломира се с отличие през 2022 година Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от тематики, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

** По текста работи и Ралица Ковачева
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР