Финансираният от Вашингтон Център за глобално взаимодействие ще предоставя грантове

...
Финансираният от Вашингтон Център за глобално взаимодействие ще предоставя грантове
Коментари Харесай

САЩ отделят 40 млн. долара за борба с дезинформацията

Финансираният от Вашингтон Център за световно взаимоотношение ще дава грантове на организации, които се борят с задграничната агитация и дезинформация. Инициативата е част от партньорско съглашение сред Държавния департамент и министерството на защитата на Съединени американски щати, което през 2018 година ще даде 40 млн. $ на Центъра за световно взаимоотношение (State's Global Engagement Center, GEC), заяви Държавният департамент.

Средствата ще бъдат ориентирани в профилиран фонд за поддръжка на планове за разкритие и битка с пропагандата и дезинформацията, спонсорирани от непознати страни. GEC ще може да дава грантове на цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, проучвателен центрове и други частни и държавни организации, университетски институции.

Държавният департамент ще стартира скоро да преглежда постъпилите оферти. Първоначално отпусната сума ще е 5 млн. $. Освен това GEC ще започва серия пилотни планове, създадени взаимно с министерството на защитата, които също са ориентирани против пропагандата и дезинформацията.

" Това финансиране е от сериозно значение, с цел да се подсигурява, че ние продължаваме уверено да реагираме на злонамереното въздействие и дезинформация ", споделя асистент държавният секретар Стив Голдщайн. Той добавя, че самодейността ще задълбочи партньорството с " нашите съдружници, със Силициевата котловина и други сътрудници в тази борба ".

Ние не просто би трябвало да сме в отбранителна позиция, нужно е също да минем в атака, декларира Голдщайн.

На 16 февруари специфичният прокурор на Съединени американски щати Робърт Мълър показа първите резултати от следствието за хипотетичното вмешателство на Русия в изборите за президент на Съединени американски щати през 2016 година

Обвинения бяха повдигнати на 13 съветски жители и три юридически лица, в това число така наречен " фабрика за тролове " в Санкт Петербург и нейните сътрудници.

На 27 февруари американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че в течение на идващите 30 дни Вашингтон има намерение да вкара наказания против Русия като ответна мярка за вмешателството в изборите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР