Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено

...
Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено
Коментари Харесай

КС: Без дарения от фирмите за партиите

" Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци само при в този момент плануваните в закона ограничавания е в противоречие с конституционно допустимото ". Това се показва в решение на Конституционния съд, признато единомислещо, по дело формирано по тъжба на президента през 2019 година по отношение на наредбите в Закона за политическите партии, които контролират финансирането им.

Съдиите показват, че изискванията и размерите за общественото финансиране на партиите би трябвало да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Според тях не е спънка да има финансиране с дарения както от юридически лица, по този начин и от еднолични търговци, само че това " може да става по също по този начин ясни правила, каквито се изискват за общественото финансиране ".

" Възможността за директно или индиректно финансиране на политически партии от страната и общините отвън избраното в закона бюджетно финансиране, е конституционно неприемливо ", се показва още в решението на съда.

Според Конституционен съд е нарушена Конституцията с разрешението политическа партия да получава дарения от самата страна, държавните органи - юридически лица, общините, държавни или общински предприятия или търговски сдружения, търговски сдружения, в които страната или общините имат присъединяване или надзор.

Съдиите декларират още, че " опцията партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничение на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от обособен донор ".

Конституционният съд показва, че системата на финансиране на партиите би трябвало да подсигурява, че всички те са в положение да се съревновават при равни благоприятни условия, което обезпечава политическия плурализъм и основава гаранция за ефикасното действие на демократичните институции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР