Финансиране може да се очаква след заседанието на междуведомствената комисия

...
Финансиране може да се очаква след заседанието на междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Алеята към Сарафово се руши интензивно, заместник-кмет настоява са спешен ремонт

Финансиране може да се чака след съвещанието на междуведомствената комисия към Министерския съвет, сподели проф. Мария Нейкова

Дължината на сектора от крайбрежната алея към квартал Сарафово, който би трябвало да се ремонтира, е към 400 метра. Ако това място, на което се намираме, не бъде укрепено, следващата година към този момент ще е в морето. Това сподели пред NovaNews зам.-кмет по строителството на Община Бургас Чанка Коралска.

След като кореспондентът Цеца Алексова я попита дали може алеята да се окаже под водата, тя сподели, че съгласно експертите, които са правили огледи, рушенето на този бряг е почнало много интензивно. 

„ За разлика от предходната година, когато бяхме с няколко метра по-навътре и тук имаше към момента останки от скална маса, в този момент всичко е вътре в морето. Влиянието на морските талази става все по-унищожително за територията. Необходими са незабавни ограничения “, съобщи Коралска. 

„ Общината е обезопасила сектора, с цел да не може да влизат коли, защото е рисково. Потокът на хора не може да бъде спрян, въпреки че има предупредителни табели. Изготвили сме план, който ще бъде показан в Министерството на районното развиване и благоустройството до 2 месеца “, добави тя.  

„ При едно посещаване на министъра, на което присъстваше и регионалният шеф проф. Мария Нейкова, се уточнихме, че общината ще разпореди проектирането и министерството ще обезпечи средствата. Разчитаме този ангажимент да бъде спазен! “, съобщи заместник-кмет.

„ Ремонтът е доста незабавен. Във всеки изгубен ден морето лишава парченце от брега “, добави тя. 

Това място е харесвано от бургазлии и всички милеем да спасим брега, посочи инж. Коралска. 
 Проф. Мария Нейкова разкри по кое време се чака да дойдат парите
Областният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова пък сподели, че страната е вложила към 50 млн. лв. за брегоукрепването в региона на алеята до Сарафово. Тя добави, че губернаторът е сезиран към 2022 година и е образуван екип, който е открил какви са проблемите и какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати. 

„ Специалистите са установили абразивните процеси и съществуването на свлачища. Те са стимулирали нуждата от приемането на незабавни дейности за решаването на този проблем “, съобщи проф. Нейкова.  

„ Аз като регионален шеф съм отправила искане до междуведомствената комисия към Министерския съвет за обезпечаване на нужните почти 120 000 лв. за планиране и подсилване. Финансиране може да се чака след съвещанието й. “, сподели още тя. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР