Финално, двойно се увеличава синята зона за паркиране в столицата,

...
Финално, двойно се увеличава синята зона за паркиране в столицата,
Коментари Харесай

София увеличи двойно синята зона за паркиране

Финално, двойно се усилва синята зона за паркиране в столицата, като тя ще обезпечава 13 000 паркоместа от 1 декември. Разрастването на зоната от общински съветници от ГЕРБ. Решенията дефинитивно станаха факт на съвещание на Столичния общински съвет в четвъртък.

София отстранява безплатните паркоместа за служители от държавната и общинската администрация от 1 декември. Фиксира се опция до 5, само че платени паркоместа в длъжностен абонамент за един адрес на администрацията.

Облекчения за бизнеса

Новост е въвеждането на “служебен абонамент “ за бизнеса - пред заведения за хранене, хотелите и заведенията. Работното му време ще е до 23 часа, вместо до 19 часа, ще може да се ползва и в събота и в неделя. Цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

Хората, живеещи на пешеходни улици, попадащи в зоните, ще могат да стопират за малко гратис. Местните ще могат да стопират на тях гратис за 30 минути два пъти на ден, а за бизнеса 30 минути престой ще костват 1 лев за синя зона и 50 стотинки - за зелена. За задачата ще се изпраща SMS с номер на автомобила.

От 5000 до 13 000 паркоместа

“Синята зона” в столицата ще нарасне от 1 декември от сегашните си 5000 паркоместа на общо 13 000. Тя ще “захапе” и зелената зона, която ще се свие от сегашните 28 000 паркоместа на 21 000.

Сега " синята зона " е до бул. " Дондуков ", а с разширението ще стигне до бул. " Сливница " и бул. " Данаил Николаев ". Новата ѝ граница на изток ще стигне до бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ". Планира се и разширение от сегашната ѝ западна граница - бул. " Христо Ботев " до ул. " Опълченска. Платеното паркиране в тази зона е по 2 лв. на час. “Зелената зона” остава сред площад " Руски монумент " и площад " Македония ". Причината е несъгласие на кмета на регион “Красно село” Росина Станиславова. От думите на кметицата стана ясно, че е поискала от Центъра за градска подвижност (ЦГМ) изясненост по какъв начин се ръководят парите от платеното паркиране, само че не получила отговор.

В същото време " зелената зона " се предлага да се разшири в кв. Зона Б-19, регион " Възраждане " до ул. " Константин Величков " и кръстовището с бул. " Иван Гешов ". Промяната в зоните няма да се отрази на жителите, които към този момент са си платили винетен стикер и те няма да доплащат. Живеещите в секторите на зелената зона, които ще преминат към синята, ще платят 150 лева за винетен стикер, когато към този момент закупеният изтече.

Работното време на синята зона ще нарасне с половин час от 1 декември и ще е до 20 часа в дните от понеделник до събота.
В разследване на разгръщане на синята зона се чака увеличение на приходите с 6.5 млн. лева

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР