Финалът за Купата на Дания беше под угрозата да не

...
Финалът за Купата на Дания беше под угрозата да не
Коментари Харесай

В Дания спряха финал за липса на социална дистанция

Финалът за Купата на Дания беше под угрозата да не приключи поради неспазване на предписаната обществена отдалеченост по трибуните. Мачът сред " Олборг " и   " Сьонерюск ", игран в Есберг, беше пресечен от рефера и бе възобнови, откакто нарушителите бяха изведени от стадиона.

Ден преди мача управляващите в Дания позволиха на спортните събития да влизат малко повече хора от дотогавашните ограничения, точно поради въпросния край. Така във всеки бранш бе позволено да има до 500 фенове (за съпоставяне - в България ограничаването е до 1000 индивида на бранш, а поради финала за купата то бе вдигнато на 3000 човека). В Дания предписаха разстояние сред почитателите от най-малко 2 метра като част от ограниченията за прекъсване на разпространяването на COVID-19. Така на стадиона с капацитет почти 17 000 места имаше 1750 фенове.

В началото на мача дистанцията ненапълно бе спазвана, само че след към половин час игра почитателите на " Олборг " се разгорещиха и не помниха за рекомендациите и започнаха да се скупчват. Това бе видяно от основния съдия Йорген Бурхард, който незабавно спря играта и прикани ентусиастите да съблюдават разпоредбите. Към него се причислиха и футболистите на " Олборг ", които помолиха почитателите да се разпилян на нужното разстояние. Това не свърши работа и Бурхард след 5 минути прибра тимовете в съблекалните. Това принуди помощник-треньорите на " Олборг " Расмус Вюрц и Томас Августинусен да влязат на трибуните и да стартират да разпръскват публиката. Част от последователите обаче продължиха да стоят близо един до различен и в последна сметка бяха изведени от трибуните. Полицията изкара към 50 души, които бяха върнати незабавно с рейс в Олборг. Дори бе задържан един почитател, който опита да окаже опозиция на службите на реда.

В последна сметка, след 14-минутна пауза финалът беше възобновен и приключи с победа на  " Сьонерюск " с 2:0, който завоюва купата на Дания за първи път в историята си.

Случилото се на стадиона бе забелязано персонално от министъра на културата и църквата в Дания Джой Могенсен, чието ведомство дефинира разпоредбите за осъществяване на спортни събития с аудитория. Тя също бе на трибуните и разяснява: " Много тъпо, че част от аудиторията не схваща, че тези правила са написани и важат за всички на стадиона. Те са нужни за нашата сигурност. Надявам се, че този случай ще послужи като сигнал за всички фенове. Дълго чакахме момента, с цел да върнем зрителите на трибуните и би трябвало да се държим отговорно. Да, футболът е страст, само че не би трябвало да забравяме за какво съблюдаваме тази отдалеченост ", разгласи Могенсен след мача.

Спортният шеф на " Олборг " Томас Белум осъди държанието на въпросните почитатели и даде обещание те да не влизат на мачове на отбора за избран интервал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР