Финалът на третото издание на най-голямото ученическо състезание у нас

...
Финалът на третото издание на най-голямото ученическо състезание у нас
Коментари Харесай

Ученическото състезание "Млади изследователи" събира 80 отбора в УХТ

Финалът на третото издание на най-голямото ученическо съревнование у нас " Млади откриватели " ще се организира на 26 април 2024 година в зала " Проф. Милен Бешков " на Университета по хранителни технологии в Пловдив, основател и уредник на събитието.

За награди ще се състезават 80 тима с възпитаници от 9 до 12 клас от учебни заведения в цялата страната, като най-малките са позволени по изключение, уточни доцент Десислава Вангелова, функционален декан. Състезателите ще мерят сили в 4 тематични посоки: 
- храни и напитки;
- мехатронни системи;
- стопанска система и предприемачество;
- туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

Според доцент Вангелова голям е ползата към тематиките, свързани с екологията, зеленото предприемачество и кръговата стопанска система. Прави усещане, че доста са разработките, свързани с традициите и обредните хлябове, а също и въздействието на цветовете като иновация в сладкарството, уточни тя. Във фокуса на вниманието на децата са траханата и трюфелите в България, лечебните храни и питиета. Вече по традиция се вълнуват и от козметиката, както и от приготвянето на храни с нулев боклук.

В сферата на туризма тематиките показват фестивалите на храните и виното, както и обичайните празници в разнообразни обитаеми места. 

В региона на стопанската система тематиките, които са ги привлекли, са балоните за филтриране на въздуха, роботи асистенти и тактика за системи от отвесни насаждения. Любопитно е, че учениците разсъждават по какъв начин да понижат отпадъците в учебните заведения си, уточни доцент Вангелова.

Присъстващите ще могат да видят презентация за ръководство на роботизирана ръка, технология за предпазване на топлинна сила, устройства за 3 Dпринтиране, биобоя - симбиоза сред изкуствен интелект и биохимия. 
Университетът обезпечи и награди за най-хубавите участници, които ще бъдат връчени от преподаватели, учени и мениджъри на компании от хранително-вкусовата промишленост, с чието подпомагане се осъществя надпреварата. 

" Интересът на бизнеса и браншовите организации към надпреварата продължава да нараства, съобщи доцент Вангелова. - Те са доста впечатлени от самодейността на УХТ и тази година изявиха предпочитание да се включат като оценители в състезанието и да вземат участие в журитата, а на финала ще връчват премиите на най-добре представилите се възпитаници във всички посоки ".

Ученическият конкурс започва през 2022 година с 24 тима, само че доста бързо набра известност и още предходната година тимовете към този момент бяха 70. Най-важното е, че всички вземат участие с голям възторг и предпочитание, акцентира тя. 

И тази година надпреварата ще се организира дружно с Ден  на отворените порти, а за първи път взаимно с Майна Town се провежда и Re:bazaar, където ще се оферират артикули от напълно рециклирани материали. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР