Финалът на Ролан Гарос и тази година ще ни предложи

...
Финалът на Ролан Гарос и тази година ще ни предложи
Коментари Харесай

Надал срещу Рууд в сблъсък за историята


Финалът на Ролан Гарос и тази година ще ни предложи конфликт на поколенията. „Краля на клея“ Рафаел Надал, печелил шампионата 13 пъти, се изправя против Каспър Рууд, който е играчът с най-вече победи и трофеи на тази настилка през последните четири години и който ще играе на първия си „мейджър“ край.

Макар това да е първи формален мач посред им, двамата се познават доста добре. Рууд тренира в академията на Надал от септември 2018, като двамата в никакъв случай не са крили топлите си взаимоотношения.

„Мисля, че времето, което прекара в нашата академия, оказа помощ доста на Каспър. Най-важното в тази ситуация обаче е това, че за мен постоянно е прелестно, когато добър и непретенциозен човек реализира фантазиите си. Много съм благополучен за Каспър, както и за фамилията му, защото ги познавам доста добре. Те са отлично семейство и в действителност прелестни хора. Точно по тази причина постоянно се веселя на триумфите им“ – сподели Надал на конференцията след полуфинала против Александър Зверев.

За Рууд неговият първи мач против идола му би бил вълнуващо прекарване във всяка конюнктура, само че даже той не е очаквал това да се случи в един от най-големите мачове в тениса.

„Невероятно е. Рафа е единственият от „Голямата тройка“, против който към момента не съм играл. Моментът е съвършен и несъмнено си заслужаваше чакането. Да се изправя против Рафа на край на Големия шлем ще бъде доста специфичен миг за мен. Надявам се, че той ще се усеща по същия метод, въпреки и надали в толкоз огромна степен. Той е играл на доста финали, само че този път се изправя против ученик на личната му академия, тъй че сигурно ще бъде доста забавен мач“ – разяснява Рууд след успеха си над Марин Чилич.

Надал от дълго време е заслужил мястото си измежду най-великите в историята, само че даже на 36 години гладът за триумфи на Матадора въобще не е намалял. Той обаче изпита съществени проблеми от физическо естество, откакто преди три седмици хроничната контузия в крайници му ненадейно се утежни по време на мача му против Денис Шаповалов на Мастърс шампионата в Рим.

Това обаче не спря Матадора, който след няколко дълги и тежки борби доближи до своя 14-и край на Ролан Гарос. След чисти победи над Джордън Томпсъм, Корентен Муте и Ботик ван де Зандсхулп, испанецът надви в петсетова драма против Феликс Оже-Алиасим, след което отстрани защитаващия купата Новак Джокович в една от актуалните класики на шампионата. Когато Александър Зверев бе заставен да се отдръпна от полуфинала поради тежка контузия, двамата бяха прекарали на корта 3 часа. Това значи, че общото времетраене на последните му три мача в шампионата е 11 часа и 46 минути, само че сходно натоварване не е нещо ново за Надал.

„Физически се усещам добре. Обикновено физическата кондиция не е главният ми проблем, само че през днешния ден на корта беше доста горещо и влажно. От опит знам, че в сходни условия ми е много по-трудно във физическо отношение“ – разяснява Надал след мача със Зверев.

Ако испанецът резервира 100-прцентовия си връх в заключителните конфликти на Ролан Гарос, той ще усъвършенства върха на Андрес Химено за най-възрастен първенец в шампионата.
Играч Година Възраст
Андрес Химено 1972 34 години и 10 месеца
Рафаел Надал 2020 34 години и 4 месеца
Новак Джокович 2021 34 години и 1 месец
Кен Роузуол 1968 33 години и 7 месеца
Франк Паркър 1949 33 години и 4 месеца

Победа през днешния ден ще донесе на Надал 22-ра купа от Големия шлем, като по този метод испанецът ще усили преднината си пред Роджър Федерер и Новак Джокович (20). Това е и опция за Надал да завоюва купите от Australian Open и Ролан Гарос в един сезон за повторно в кариерата си, откакто го направи през 2009 година

Евентуален трофей ще бъде четвърти за испанеца от началото на сезона, като по този метод той ще се изправни със своя съотечественик Карлос Алкарас на върха в класацията по този индикатор. Преди купата на Откритото състезание на Австралия той завоюва ATP 250 шампионата в Мелбърн, а през февруари победи на ATP 500 конкуренцията в Акапулко. Статистиката също дава доста съществени учредения за оптимизъм на Надал, защото той е спечелил 111 от общо 114-те си мача на Ролан Гарос.

В ослепителен контрастност с големия опит на Матадора в тези дуели, Рууд бе в непознати води още на четвъртфинала против Холгер Руне. Норвежецът не бе прекосявал четвърти кръг на шампионат от Големия шлем, само че все пак не сподели никакви признаци на раздразнителност в мача против ветерана Марин Чилич.

Най-дългият мач на Рууд в шампионата бе в първи кръг против Жо-Вилфрид Цонга (3 часа и 49 минути), като досега световняит №8 е прекарал на корта общо 18 часа и 2 минути – единствено 6 минути по-малко от Надал. След триумфа против участващия с „уайлд кард“ французин Рууд отстрани Емил Руусувуори, Лоренцо Сонего, Хунерт Хуркач, Холгер Руне и Марин Чилич, трансформирайки се в първия представител на своята татковина, достигнал до заключителния конфликт на „мейджър“ шампионат.

Да победиш Рафаел Надал на Ролан Гарос наподобява непостижимо тестване, само че Рууд има учредения да се надява, че ще влезе в историята. Той е пласирал 52 аса от началото на шампионата против едвам 13 на Надал, като в това време може да се похвали с повече уинъри (259-204) и по-мялко непредизвикани неточности (138-166). Форхендът на норвежеца е един от най-хубавите в Тура и той несъмнено ще има потребност от него, с цел да откри пробойни в отбраната на испанската легенда.
Рафаел Надал Показател Каспър Рууд
13 Асове 52
12 Двойни неточности 8
74 от 92 (80%) Спечелени сервис геймове 102 от 115 (89%)
66% Вкаран първи сервис 68%
69% Спечелени на първи сервис точки 74%
60% Спечелени на втори сервис точки 61%
20 от 38 (53%) Спасени точки за пробив 22 от 35 (63%)
198 км/ч Максимална скорост на сервиса 210 км/ч
181 км/ч Средна скорост на първи сервис 186 км/ч
153,7 км/ч Средна скорост на втори сервис 154,3 км/ч
38 от 85 (45%) Реализирани точки за пробив 29 от 76 (38%)
114 от 162 (70%) Спечелени на мрежата точки 99 от 149 (66%)
54% Спечелени разигравания (0-4 удара) 55%
58% Спечелени разигравания (5-8 удара) 53%
55% Спечелени разигравания (над 9 удара) 54%
40% Спечелени точки на ретур на първи сервис 30%
59% Спечелени точки на ретур на втори сервис 58%
204 Уинъри 259
166 Непредизвикани неточности 138
+38 Съотношение „уинъри-непредизвикани грешки“ +121

Независимо от изхода от днешния дуел, при утрешното възобновяване на ранглистата Рууд ще се изкачи до рекордната за него 6-а позиция. Евентуална купа от Ролан Гарос ще бъде негова трета за сезона след тези в Буенос Айрес и Женева.

Победа против Надал през днешния ден ще бъде кулминационната точка на доста мощни резултати на клей за норвежеца през последните години. От 2020 насам той е записал 66 победи на алено, което е с цели 15 повече от втория в класацията Стефанос Циципас.
Най-много победи на клей за интервала 2020-2022 година
Играч Победи
Каспър Рууд 66
Стефанос Циципас 51
Диего Шварцман 47
Новак Джокович 43
Алберт Рамос-Винолас 40

Рууд може да се похвали със седем трофеи на клей, само че всички те са от ATP 250 шампионати. Въпреки това обаче Надал съобщи, че няма да има никакво подценяване от негова страна. „Добрите резултати на Каспър в шампионата въобще не ме изненадаха. Той е един от главните любимци във всеки един шампионат на клей. Не съм изумен от формата, която демонстрира, и ми е ясно, че ще би трябвало да дам безусловно всичко от себе си с цел да го победя“.

Сблъсъкът сред Рафаел Надал и Каспър Рууд е плануван за 16:00 ч. българско време.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР