Финалът на политическата кариера на германския канцлер Ангела Меркел беше

...
Финалът на политическата кариера на германския канцлер Ангела Меркел беше
Коментари Харесай

Каква ще бъде Европа без Меркел?

Финалът на политическата кариера на немския канцлер Ангела Меркел беше предсказван и по-рано, и всякога предсказанията се оказваха преждевременни. Но резултатите от изборите в провинция Хесен станаха началото на края на нейната кариера и ролята ѝ на най-влиятелен политик в Германия и Европа. Християндемократическата партия съумя да удържи властта, само че резултатите ѝ са най-лошите от половин век насам , написа в собствен материал The Guardian.

Лидерите, които разгласят авансово бъдещото си слизане от сцената, доста мъчно се избавят от това да не наподобяват като куца патица. Сега тази орис заплашва и Меркел, което ще донесе много последици както за Германия, по този начин и за цяла Европа.

Както и преди, канцлерът е известна в страната си, и тя може би има задоволително гений и непримиримост, с цел да остане на поста още три години. Но през декември ХДС ще избере нов водач и този човек явно ще се смята за предстоящ канцлер и ще желае да прояви своята лична воля.

След изборите в Хесен и в Бавария, а също и парламентарните избори през 2017 година, става явно, че двете съществени партии – ХДС и Социалдемократическата партия – губят гласове, а с все по-голяма известност се снабдяват по-радикалните партии.

В Хесен положителни резултати осъществиха " Зелените " и крайнодясната „ Алтернатива за Германия “. В резултат на това се стигна до фрагментиране на обичайна за Германия двупартийна система.

Политиката в Германия от дълго време е извънредно постоянна, само че в този момент всичко става по-ясно и следствията от това ще се почувстват надалеч отвън рамките на Берлин.

Оттеглянето на Меркел безспорно ще травмира страната. Тя непрекъснато защитаваше модела на социално-пазарна стопанска система, без значение от това, че двата стълба на този модел – обществената правдивост и консервативната финансова политика – постоянно биваха подложени на критика от всички страни.

Икономическата мощност на Германия избави нейните жители от рецесиите, които бяха претърпяни от другите страни. Но миграционната рецесия от 2015 година, пред лицето на която Меркел зае прагматична и демократична позиция, докара до последици, които тя не съумя да сложи под надзор.

На наследника на Меркел ще се наложи да се поучи както от нейните мощни, по този начин и от нейните слаби страни – с цел да завоюва доверие на преживяващия сложни времена континент.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР