Финалът на петия сезон на най-популярното шоу в родния телевизионен

...
Финалът на петия сезон на най-популярното шоу в родния телевизионен
Коментари Харесай

Само в "ШОУ": Етиен Леви: Имах предчувствие за победителя в „Капките”

Финалът на петия сезон на най-популярното шоу в родния ефирен ефир „ Като две капки вода” е реалност! Победителят е Славин Славчев! Откровенията за жури и участници в него обаче ще продължат и дълго по-късно. Едно от най-точните и професионално обосновани отзиви обаче си остава това на вокалния възпитател Етиен Леви. В типичния си прям и пряк звук, той разкрива пред националното издание любопитни акценти и моменти за участниците от последните три месеца.

- Хващам те безусловно на слизане от самолета от Израел, където отпътува директно след финала на „ Капките”. Каква беше повода?
- Нямаше по какъв начин да ти откажа. Бях в Израел, с цел да поддържа моята племенница Весела Сели, която дружно със сестра ми направи за следващ път фестивал на изкуствата. Нарича се „ Българска душа на святата земя” и е нещо в действителност неповторимо. Публиката остана възторжена. Беше поканила за показване не кого да е, а гениалния за мен Ивайло Христов. А също и невероятния артист Иван Радоев, както и Дони и Нети. Аз изпях няколко песни на иврит. Беше голяма чест да бъда част от тази неповторима атмосфера.
- Мисля, че ти към този момент от дълго време се чувстваш като вкъщи си в „ Като две капки вода”, само че има ли нещо ново след този сезон?
- Много си права. И дори не втори дом, а го усещам като първи, което обаче не значи, че съм го трансформирал в бащиния. Аз доста тъкмо си знам мястото и границите, които би трябвало да има. Но, признавам си, ужасно доста обичам това предаване. На сърце ми е и всичко, което върша, се случва с огромно наслаждение. Обичам приятелите си в него, екипа, сътрудниците, артистите, актьорите. Безкрайно съм признателен на Маги Халваджиян, на Ирена Дечева и целия екип, че за следващ път бях поканен и ми бе оказана достойнството да бъда вокален възпитател на „ Като две капки вода”. Всеки сезон има нещо свое, има своите открития. Много пъти слушам сътрудниците от журито да споделят: „ Това е най-силният сезон”, само че аз не бих дръзнал незабавно да се съглася с това. Може би тъй като „ най-силен сезон” е този, който има най-голям рейтинг. Последният сезон в този момент имаше извънредно висок рейтинг, а другите преди него – доста високи. Значи единствено можем да си представим защо става дума. Форматът непрестанно се надгражда.
- В това шоу постоянно участва един характерен комизъм, даже и в случай че погледнем самото показване, което вършат Зуека и Рачков на всеки един от журито, на теб, на балета… Ти си широкоскроен човек, само че може би някой по-чувствителен би се засегнал на моменти?
- (смее се) Наистина е характерен хуморът, само че персонално на мен той ми работи извънредно удобно. Аз съм доста закачлив човек, прочут със мощната си автоирония. Широкоскроен съм, доста си права в това, тъкмо си го забелязала. Човек като мен, който поддържа своите сътрудници и е техен вокален възпитател, и е от дълги години на сцената, би трябвало да бъде широкоскроен, а не едностранчив. Когато Рачето и Зузи стартират, да вземем за пример с: „ Беловласият Гандалф…”, аз експлодирам в смях, тъй като те го вършат толкоз сладко. Ясно е, че като сценарист Влади Априлов е написал доста неща, само че и те двамата умеят да импровизират ужасно. Това

единствено гениални артисти могат да го създадат. Как да се обиди човек?

Мисълта ми не го разрешава даже. Трябва да си доста сплескан човечец, с цел да го възприемеш по различен метод. Шоуто е ужасно и носи необикновено разтоварване на България и на българина, налегнат от заран до вечер от всевъзможни престъпни летописи за гибелта на доста хора от несъобразителност, поради произшествия. Хората постоянно ме стопират по улиците, с цел да благодарят за това, което вършим в шоуто. Да се сетим по какъв начин се смееше и Фънки, когато Рачето го закачаше. Ами Хилда, която е прелестен човек. Тя е един пример за жена в България – със своя извънредно гальовен съблазън, постоянно усмихната, красива, излъчваща, гледаща с удивление сътрудниците си. Това единствено един огромен актьор може да го направи. Няма човек, който да не харесва тази прелестна дама. Фънки също има огромно и положително сърце, нищо че за него непрекъснато се приказва, че играе неприятното ченге във формата.

Маги Халваджиян не се бави, не е за поверие кой ще вкара в идващия сезон на " Като две капки вода "!

- Фънки в действителност го играе „ неприятното ченге” и дори на моменти звучи прекомерно унищожително… Отнесе много гневни реакции, да вземем за пример, поради рецензията му към Софи Маринова и това, че не знаела добре британски език.
- Всеки има право на своето мнение. Някои се показват по-литературно, други по-грубо, само че в подобен вид предаване не може без многообразие, нали по този начин. Фънки е от хората, които не се преценяват с преднамереното отношение в хората. Те са желали Софи Маринова да бъде по-напред, да бъде на край, тъй като я обичат. Но не всеки може да чака, че хората, които обича, ще бъдат на край. Неслучайно журито е от трима индивида, една трета от които се сменя всяка седмица, което допуска, че има двама, които са с непрекъснато отношение и един външен, който е съпричастен, само че не и привързан. А и те в много от случаите не бяха на едно мнение, даже доста рядко се е случвало единомислието.
- Колко определяща за крайното усещане е въпросната езикова преграда?
- Не смятам, че езикът е преграда. Изпълнителите пеем на разнообразни езици и напълно не е наложително да ги владеем съвършено. А и в последна сметка, на който и език да пеем отвън българския, той не ни е матерен. Чувал съм всевъзможни шлагери, в които се пее на един необикновен британски, очевидно доста забавен за обществото. Има ямайски, южноафрикански, европейски, английски, американски британски език… и кой е най-верен от всички тези типове?! Сложно е да слагаме езика като преграда. Той просто е един мотив да се развесели публиката. Да вземем, да вземем за пример, Софи Маринова – на нея това не й е силата, само че пък в това време има голям диапазон, един прелестен глас и е чудесна певица. Много значимо, че не могла да пее на британски съвършено.

Софи е доста сладко създание и е целуната от Господ с този глас

Много значимо, че тя не знае нотите, някои от музикалните термини. Опитвал съм се да й обясня някои неща – тя схваща едно, друго не толкоз, само че това не я прави по-малко добра изпълнителка.
- Финалният й дует с Марги Хранова удостоверява изцяло думите ти…
- Потвърждава ги, несъмнено. Двете изправиха публиката на крайници. Вярно, че Марги беше доста сериозна поддръжка, тъй като тя е неповторим реализатор – един от най-любимите ми. Има изключителна професионална дисциплинираност. Направи чудесни облици, само че това, че не може да излезе от личното си звучене, я прави дори още по-уникална. Един актьор като нея се е наложил през годините точно със своя отпечатък – по тази причина тя самата е доста сложна за реплика. А на всичкото от горната страна Марги е съвършена и като човек – има доста огромно сърце. Винаги ще помогне, ще те попита по какъв начин си, ще те прегърне. И нещо доста значимо – тя не пропусна нито един път да не се разпее. Пристигаше и споделяше: „ Етка, желая да се разпеем”, а това е просто неповторимо, аз съм очарован. Няма такова знамение, изключително човек с такава дългогодишна процедура. Има го единствено по света. У нас по-скоро се споделя: „ Какво ще се разпявам?! Толкова години съм на сцената, давам го на рутина”. Когато работихме със Славин, който трябваше да имитира Марги Хранова, да вземем за пример, няма да не помни по какъв начин щом завърши своята подготовка, тя влезе при нас и му оказа помощ с такова топло възприятие. А аз единствено му споделих: „ Виж, Славине, влиза извора, гейзера!” Аз по този начин я назовавам – певчески гейзер, нинджа, машина… каквото и да кажа ще е малко. Уникален човек!
- А с какви усещания остана от останалите участници?
- Да стартираме с Гери-Никол. Това е момиче, което има страховит капацитет. Тя се промени тотално в този формат. Неслучайно Фънки й сподели, че би трябвало да пее различен вид песни – вид Адел, тъй като в своя жанр не може да покаже толкоз нито гласа, нито страстта си. Нужни са й песни с създаване и тя го разбра. За мен това дете – тъй като е на годините на сина ми – би трябвало да се развива гласово. След шоуто й споделих, че може във всеки един миг да вдигне телефона, да ме потърси, ще й оказа помощ. Същото съм казвал и в предходните шест сезона на всички участници. Златка също изненада доста. Още първите няколко лайфа учуди всички. А

Хилда й сподели: „ Ти си събитие!”

Ако беше тръгнала по-рано да се занимава с музика, може би сега щеше да е много известна като певица. Но това е неин избор, тя си взема решение кой път ще избере. При нея имаше единствено един проблем, за който й споделих и преди финала – че е хиперактивна. Сменя си настроението за минути. Казах й: „ Моля те, научи се да се контролираш и да се концентрираш.” Тя се засмя и сподели, че добре съм я охарактеризирал. Аз съм човек, който обича да стимулира хората, с цел да се оправят добре на сцената, да не се тормозят, да имат вяра в себе си.
- Огромна изненада несъмнено се оказа и Иван Юруков!
- Той дори не е добър артист. Той е прелестен артист! Изключителен. Това е човек, който излъчва страст с всяка фибра от тялото си, с очите, с мимиката, а като прибавим и певческите благоприятни условия, които при него са доста съществени, комбинацията е убийствена. Казах му, че имам намерение оттук насетне да участвам на негови спектакли, тъй като е безпределно надарен човек. Възхищавам се на такива хора. Той неслучайно завоюва четири от лайфовете в „ Капките”. Всъщност не е значимо кой печели най-после, тъй като те всички са необикновено положителни. Когато бяха на сцената, стойки долу по време на лайфовете, им бях като диригент – дишах дружно с тях, тъй като не желаех никой да се почувства неприлично на сцената. Всички знаеха, че могат да погледнат към мен във всеки един миг, с цел да се ориентират, в случай че имат потребност.
- Имаше ли този сезон неприятни изненади, свързани със здравето на участниците?
- Коцето ме учуди, тъй като по принцип е доста претрупан като реализатор, само че Слава Богу е и състезател. Независимо че си е правил две интервенции на гласните връзки, той се оправи. А сходни интервенции се случват след доста огромно натоварване, участия и не щадене на гласа. Затова постоянно споделям – доста ви апелирам, внимавайте – дишането е номер едно, опората на тона – номер две при щаденето на гласните връзки. Когато обаче страстите вземат връх над разсъдъка, се получава това. Но то не попречи на Коцето да бъде един съвършен реализатор, неслучайно стана бързо и повсеместен любим – и на аудитория, и на жури. Трябва обаче доста да внимава в хигиената на гласа си. Какъвто и различен бизнес да има, това му е хлябът и е нещото, което обича да прави. Останах мощно впечатлен и от още един участник – Боби Захариев.

При него се бяха появили хрипове, даже спря цигарите

Но този човек ме смая с изключителната си професионална дисциплинираност, с желанието да работи. Трудолюбието му беше фантастично. Боби е приключил НАТФИЗ – съвършен артист е, само че ми показа, че емблематичният му облик на Турбото му е донесъл толкоз, колкото му е и лишил. И едвам в този момент е усетил по какъв начин в „ Капките” хората трансформират мнението си за него. Станахме доста положителни другари. За мен той към този момент не е Турбото, а е Дизела, тъй като направи фантастични облици. Беше праволинеен експерт! Спазваше всичките ми препоръки, доста му се радвах. За него бе значимо не да се покаже и изтъкне, а да си повярва, че може да се оправи.
- А какво ще кажеш за огромния победител – Славин Славчев?
- Мисля, че успеха му е изцяло заслужена. С Иван бяха на кантар, само че който и от двамата да беше спечелил, щеше да е закономерно. Славин е толкоз надарен реализатор с този собствен характерен глас, а какви облици направи – просто нямам думи. Той е рокаджия, само че веднъж не чух да мърмори, когато трябваше да се превъплъщава в някой противопоставен на себе си облик. Много учтив и образован младеж. Може да разчита постоянно на мен. Даже ще ти споделя нещо любопитно – в последния ден преди финала, по време на разпяването – той имаше миг на разконцентриране, а трябваше да извърши извънредно комплицирана ария. От гръден глас да мине на фалцет, което е страшна работа – единствено, който не го схваща, не знае защо става дума. Спряхме за малко, с цел да си откри още веднъж концентрацията, да направи, каквото би трябвало, пък да става, каквото ще. „ Довери ми се, имам някакво усещане”, по този начин му споделих. По същия метод имах чувство и за Боби, когато изпълняваше Елвис. Казах му: „ Мисля, че довечера ще е твоята, концентрирай се”. И същата вечер той победи. Просто имам доста мощна вътрешен глас. Щях да се веселя, който и да беше спечелил. Но всеки един от останалите реализатори имат кариера, а Славин би трябвало да бъде подсилен, тъй като е безпределно надарен. Беше споделил, че не може да се движи добре по сцената, а видяхме какво направи на финала, а и освен тогава.
- Маги Халваджиян загатна, че идващия сезон на „ Капките” може да бъде напълно от дуети. Как ти звучи тази концепция?
- Прекрасно! Не единствено поздравявам тази концепция, само че напряко я прегръщам и не желая да я пусна! За мен няма да бъде по никакъв начин мъчно, тъй като аз боготворя групите, дуетите. Все отново съм израснал в фамилията на един от доайените на българската известна музика. Баща ми е основател на първия квартет. Цял живот съм участвал на подготовките на хора, които събират своите гласове в едно. Да не забравяме и какъв брой години съм част от група „ Трик”. И в случай че се направи такова нещо в „ Капките”, с моите колежки Снежето и Руми, в случай че са съгласни, несъмнено, на драго сърце бихме взели участие в подобен вид предизвикателство.
- Успя ли да обърнеш задоволително внимание през последните три месеца и на своите студенти, на които, разбрах, скоро им следва дипломен театър?
- Е по какъв начин! При тях съм от заран до вечер. Първият ми час стартира в 9:40, а последните – в 19:30. Нямам време даже да обядвам. Много ги обичам и мисля, че е взаимно. Те са го потвърдили, а аз още повече към тях. Ще ги поддържа във всяко едно тяхно начинание – ще дам силите, опциите и връзките си единствено с цел да им оказа помощ, тъй като те имат потребност. Да, в този момент им следва дипломен концерт – на 6 юни от 19:00 ч. в „ Сити марк арт център”. Входът е свободен, тъй че всеки може да се усеща поканен да пристигна и да послуша час и половина жива разнообразна музика. А теб те поканвам с доста любов.

Интервю на Анелия ПОПОВА

ЧЕТЕТЕ ТАЗИ И ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК " ШОУ ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР