Финалът на Брекзит всеки ден изглежда, че се мени, каза

...
Финалът на Брекзит всеки ден изглежда, че се мени, каза
Коментари Харесай

Калоян Велчев: Финалът на Брекзит изглежда всеки ден се мени

Финалът на Брекзит всеки ден наподобява, че се мени, сподели пред БНР Калоян Велчев, ръководител на Студентския клуб на политолога.

„ Оттук нататък наподобява вероятен безусловно всеки вид. В последните седмици се ускориха спекулациите за втори референдум, което изглеждаше доста малко евентуално единствено месец по-рано. Сега наподобява все по-вероятно, само че това фактически не може да се случи с Тереза Мей отпред на Англия, защото тя категорично го отхвърли като алтернатива. Но даже да приемем да се случи втори референдум, това слага под въпрос една демократична процедура, каквато е референдумът, тъй като подобен към този момент имаше и с нежно болшинство великобританците взеха решение да изоставен Европейски Съюз. Тук въпросът е дали въобще втори референдум ще промени резултатите. Но в случай че ги промени, това в действителност слага под въпрос самата процедура. Това може да ни вкара в серия от референдуми, тъй като всеки резултат ще се оспорва оттук насетне и това ще е проблем за самата народна власт и нейното действие “, разяснява той в предаването „ Преди всички “. Според него в случай че има референдум в този момент, може би ще се гласоподава за оставане в Европейски Съюз, само че този избор ще е подбуден от страховете, които започнаха да се появяват в обществото.

Най-добрият вероятен вид, съгласно Калоян Велчев, който обаче е неосъществим с Мей като министър председател, това е предоговаряне на договорката във разновидността на Норвегия: „ Сделка, която би подсигурила целостта на кралството и би му дала неговата самостоятелна външна политика, както и независима земеделска политика и такава по риболова “.

Велчев счита за доста евентуално Тереза Мей да отсрочи гласуването на договорката за по-късно. Според него съществува и вид Мей да вкара договорката за гласоподаване, тя да не мине, само че да я пусне по-късно още веднъж за преглесуване:

„ Ако от първия път не мине договорката, се чака паундът да се срине, да настъпи някакъв безпорядък и да се обтегне ситуацията, което да накара депутатите да премислят вота си “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР