Филологическият факултет на ПУ Паисий Хилендарски“ открива днес традиционната си

...
Филологическият факултет на ПУ Паисий Хилендарски“ открива днес традиционната си
Коментари Харесай

Паисиеви четения събират учени от 13 държави

Филологическият факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “ открива през днешния ден обичайна си научна конференция „ Паисиеви четения “. Тази година влиятелният конгрес е юбилеен, отдаден на 45 година от основаването на филологическите специалности във висшето учебно заведение, заяви зам.-деканът доцент доктор Елена Гетова. Тя добави, че се следи удвояване на участниците по отношение на предходни издания. В „ Паисиеви четения 2018 “ ще се включат 232 учени от 39 университета и научни института от 13 страни: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватска, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Още на откриването ще бъдат наградени изявени преподаватели филолози. Веднага по-късно се открива изложбата „ Черно-бели следи от един разноцветен живот “, отдадена на 100-годишнината от рождението на българския посланик, кино продуцент, сценарист и режисьор, сценичен режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, академични учител, публицист, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На церемонията ще участват брачната половинка му Соня Рув и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „ Св. Климент Охридски “ доцент доктор Огнян Ковачев.

Ще бъде показан сборникът с научните писания от участниците предходната година. А по-късно ще проработи академична книжарница, в която преподаватели ще продават и подаряват свои книги.
След съвещанията по секции в следобедните часове на 8 ноември от 17.30 до 18.30 ч. в Заседателната зала на Ректората ще бъде открит и Академичен салон, който ще показа настоящата научна продукция на преподаватели от Филологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “.

В рамките на конференцията е включена секция, отдадена на 40 година от откриването на славистиката в университета. Тя ще бъде открита на 8 ноември от 13.30 ч. в зала „ КОМПАС “ на Ректората от господин Деян Костич - първи секретар на посолството на Република Сърбия в България, госпожа Дагмар Остршанска -директор на Чешкия център в София, и господин Ярослав Годун - шеф на Полския институт в София.

Катедра „ Руска Филология “ отбелязва 45 година от основаването си и при откриването на Секция „ Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, направления, мостове “ на 9 ноември в Университетска библиотека в читалня „ Природоматематически науки “ приветствия ще насочат посетители от Московски държавен университет „ М. В. Ломоносов “, Тракийски университет „ Демокрит “, Комотини, Гърция, и ПУ „ Паисий Хилендарски “.

За на следващия ден е планувана и Кръгла маса по ономастика - науката за имената. Срещата е отдадена на 45-годишнината на Филологическия факултет и на 110 години от рождението на акад. Владимир Георгиев - академик, лингвист и съставител на речници и енциклопедии, основен редактор на сп. „ Български език “ и на сп. „ Балканско езикознание “ и на „ Кратка българска енциклопедия “ и енциклопедия „ България А-Я “. Като началник на екипа, основал „ Правописен речник на българския литературен език “ през 1945 година, Георгиев е измежду основателите за основаването на актуалния български правопис. Участва в съставянето на 3 тома от „ Български етимологичен речник “ през 1971-1986 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР