Филмовият продуцент Евгений Титаренко, който служи като парамедик от началото

...
Филмовият продуцент Евгений Титаренко, който служи като парамедик от началото
Коментари Харесай

Берлинале показва солидарност с украинското кино

Филмовият продуцент Евгений Титаренко, който служи като парамедик от началото на войната, е на Берлинале дружно с украински кинематографисти, с цел да покаже " войната, снимана от вътрешната страна " и да жигосах експанзията на Русия, почнала преди година, заяви Агенция Франс Прес.

" На фронтовата линия няма червен килим, единствено пръст, пропита с кръв ", сподели наскоро украинският дипломат в Германия Олексий Макеев при представянето на украинското кино.

Първият огромен европейски кинофестивал за годината - Берлинале, който завършва в събота, демонстрира взаимност с украинските продуценти, режисьори и артисти с показване на филми и организирането на полемики за атакуваната страна.

Президентът Володимир Зеленски откри кинофестивала предишния четвъртък с видеообръщение, в което прикани киното и изкуството да се ангажират. Човекът, който бе артист, преди да стане държавен глава на страната си, е основно настоящо лице в документален филм на режисьора Шон Пен, показан премиерно на Берлинале.

На 24 февруари, една година след съветското настъпление, на аления килим на Берлинале ще бъде показана поддръжката и солидарността с Украйна.

Сред показаните на форума украински филми е " Източен фронт " на режисьора и доброволец Евгений Титаренко, в който е показан животът на медиците край фронтовата линия.

Титаренко, който е на 34 години, е кино продуцент в Крим, когато регионът е анексиран от Русия през 2014 година Докато предходната година е в Донецк, с цел да снима документален филм, взема решение да се запише доброволец, сподели той пред Агенция Франс Прес. Оттогава е снимал над 10 кино лентата, " с цел да покаже на хората по какъв начин наподобява войната от вътрешната страна ".

" Украинците не желаят да водят война. Те биха предпочели да правят естествени неща, да се посветят на просвета, както хората във всички други страни. Но нямаме различен избор, с изключение на да се борим ", твърди мъжът, чийто филм, сниман дружно с съветския режисьор в заточение Виталий Мански, е в селекцията на Берлинале.

Алиса Коваленко е режисьорка, която се причислява към украинската войска след началото на съветското настъпление. Младата 35-годишна жена замразява снимането на документалния филм за петима младежи от Донбас в търсене на бъдещето си, върху който стартира работа през 2018 година

След четири месеца на фронта, където е част от доброволческите батальони в Киев и Харков, режисьорката възобновява работата си по плана и стартира монтаж. " Разбрахме, че всичко би трябвало да се промени. Това е изцяло друг филм от този, който в началото подготвяхме ", сподели тя за Агенция Франс Прес. Нейният " Няма да избледнеем " е за нежните очаквания на младежите от Луганск в интервала 2019-2022 година, в навечерието на съветското настъпление.

Сред показаните на кинофорума украински филми са и " Обичаш ли ме? " за младеж в последните години на Съветския съюз, и " В Украйна ", документален филм за всекидневието в страната от началото на войната. На Берлинале се показа и " Железни пеперуди " на Роман Любий за следствието на сваления полет на Малайзийските авиолинии през 2014 година над следената от сепаратисти Източна Украйна.

В рамките на Берлинале министрите на културата на Германия, Франция и Люксембург сложиха началото на европейски фонд за поддръжка на украинското кино с бюджет от един милион евро за 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР