Филмовият фестивал в Кан, който тази година ще се проведе

...
Филмовият фестивал в Кан, който тази година ще се проведе
Коментари Харесай

Филмовият фестивал в Кан рискува 32 млн евро за провеждането си - slava.bg

Филмовият фестивал в Кан, който тази година ще се организира за 73-а поредна година, рискува да загуби до 32 милиона евро, ако френското държавно управление реши да го анулира във връзка със болестта с Covid-19. Това стана ясно, откакто президентът на кинофорумът Пиер Лескюр разгласи, че е подминал оферта на осигурител по отношение на разпространяването на ковид.

„ Получихме позвъняване от тях преди 10 дни и предлагането им беше смешно. Според него, те ще ни компенсират с 2 милиона евро, при положение, че се стигне до анулиране при форсмажорни условия. А нашият бюджет стига до 32 милиона. Разбира се, подминахме офертата “, изясни Лескюр пред Le Figaro. По думите му, екипът зад феста в Кан е оптимистичен, че пикът на болестта ще е минал до края на месец март. Заради това и процесът по сортиране на филмите за конкурсната стратегия продължава да тече на цялостни обороти. Заглавията, които ще се състезават за заветната „ Златна палма “ тази година следва да бъдат оповестени на 16 април. Самият фест пък по проект би трябвало да се организира сред 12 и 23 май.

"Оптимисти сме, само че не си и затваряме очите за проблемите пред нас. Ако болестта продължи да се разраства, ще отменим фестивала ", акцентира президентът на форума. Според неговите калкулации, фестивалът е квалифициран и за обстановка, в която няма да регистрира доходи въобще тази година. „ Разчитаме на фонда от дарения, който ще може да компенсира загубите ни най-малко за едно издание “, прецизира той.

Традиционно в дните на своето осъществяване фестивалът в Кан посреща общо към 40 000 фенове на седмото изкуство, делегации от киноиндустриите в разнообразни страни и така нататък В неделя френското държавно управление забрани провеждането на събития, на които се събират повече от 1000 души на едно място.

Кинофорумът се финансира, както от френските данъкоплатци и частни спонсори.

Източник: Monitor
Снимка: Shutterstock
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР