Филмовите продуценти ще могат да се възползват от финансов в

...
Филмовите продуценти ще могат да се възползват от финансов в
Коментари Харесай

20% финансов стимул за филмовите продуценти

Филмовите продуценти ще могат да се възползват от финансов в тласък в размер на 20 на 100 от изразходените в България средства, разкриват хора в средите, взели участие в разискването на смяната в закона за филмовата промишленост (ЗФИ) пред Монитор.

За това, че се чака този механизъм евентуално ще бъде въведен и в родното законодателство, заяви и изпълнителният шеф на „ Ню Бояна “ Ярив Лернер, който изясни, че е образувана работна група, която да вкара нужните за това промени.

Твърдението, че филмовите продуценти ще могат да се употребяват с финансов тласък, бе доказано и от заместник-министъра на културата Румен Димитров по време на второто разискване на Стратегията за развиване на българската просвета в интервала 2019 – 2029 година, което се организира в средата на месеца. Тогава той изясни, че текстът на Закона за изменение и допълнение на ЗФИ следва да бъде подготвен до няколко седмици.

Очакванията са, че финансовият тласък ще благоприятства най-вече реализирането на кино заглавия, продуцирани от задгранични компании – процедура, която е към този момент открита в множеството страни от района. Сред тях са Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия, Полша и Естония, като въпросният % в тях варира сред 20 и 30 на 100. Северната ни съседка Румъния също неотдавна разгласи въвеждането на сходен механизъм, като процентът на възвращаемост на средствата там стига до 35 на 100, оповестява Лернер.

„ 24 от страните в Европейския съюз са въвели сходни тласъци. Истината е, че българското кино не е в извънредно здраве. Борбата е да сме конкурентноспособни и да се равним по % с околните нам страни “, разяснява още предходната есен Краси Ванков, ръководител на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти. По думите му, това е борба, която АФТП води от най-малко седем години. Общо 4 786 500 лева пък отидоха „ по сметката “ на българските продуценти след края на първата сесия на Националния кино център.

Общо девет заглавия ще получат финансова инжекция, като измежду тях са два високобюджетни, три нискобюджетни ленти, един дебют и три късометражни продукции. В допълнение ще бъдат подкрепени още шест миноритарни копродукции – 4 игрални и 2 документални. Броят на кандидатствалите филми е 72.

„ Кралство Чамла “ на режисьора Виктор Божинов и „ Майка “ на Зорница София са високобюджетните продукции, които ще си разделят общата сума от 1 милион и 877 хиляди лв.. При заглавията, за които НФЦ отпуска до 600 бона, са „ Голата истина за група „ Жигули “ (реж. Виктор Божинов), „ Безветрие “ (реж. Павел Веснаков) и „ Триумф “ (реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов). Те ще получат приблизително по 420 хиляди лв.. Магдалена Илиева и филмът ѝ „ Пакет безкрайност “ ще получи същата сума. Избраните къси заглавия ще си разделят 150 бона, а в допълнение на това селектираните за дотация планове в развиване ще получат общо 180 хиляди лева

Междувременно редица режисьори останаха недоволни от по този начин направения избор от комисията на НФЦ, чийто ръководител е актрисата Деси Бакърджиева. Има противоречие в дадените оценки за предходен опит сред към този момент познати с творчеството си в игралното кино имена и кинодейци, които в този момент вършат първите си стъпки в сферата, декларират участници в сесията. Така по-неопитните режисьори получават по-висока оценка в този аспект от създателите с по над 5 осъществени заглавия.

Според наредбите на ЗФИ за въпросния аршин плановете, които аплайват за държавна дотация, се правят оценка съгласно професионалния опит на продуцента и режисьора, признанието на техни предходни творби от феновете, на интернационалните фестивали и номинации на професионални сдружения и организации. Във връзка с това и съмнение за съществуване на спор на ползи сред представители на комисията и част от кинодейците, спечелили финансиране от първата сесия, към този момент няколко режисьора са отправили писма към Националния кино център и Министерството на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР