Филмови нощи във Филипополис е събитието, което ще обедини киноманите

...
Филмови нощи във Филипополис е събитието, което ще обедини киноманите
Коментари Харесай

Какво си заслужава да гледаме на Филмови нощи във Филипополис?

" Филмови нощи във Филипополис " е събитието, което ще сплоти киноманите в Пловдив през месец юли? От 6 до 29 юли  всяка вечер в лятно кино " Орфей " ще се излъчват по два кино лентата. Вие, несъмнено, надали ще имате физическата възможност  да видите всички филми. Поради тази причина ние ще ви помогнем, като отсеем филмите, които си коства изгледате на огромен екран. А и филмите се вършат, с цел да се гледат на кино, нали. А и е прелестно да гледаш филм под звездите.

I. Класика в жанра

1. " Матрицата " – 13.07./ 21:10

Един от най-известните филми, правени в миналото. " " Матрицата " тотално трансформира киното със своите специфични резултати, както и със своите метафизичен тематики, които хвърля за размисъл. В кино лентата Нео (Киану Рийвс) играе компютърен познавач, който благодарение на Тринити (Кери Ан Мос) и Морфей (Лорънс Фишбърн), схваща, че светът, в който до момента е живял, не е нищо друго с изключение на компютърно генеририрана стратегия, която се управлява от изкуствен интелект. Това е една отлична опция за по-младите фенове, които не са гледали " Матрицата " на огромен екран.Това е филм, при който преживяването е друго, когато се види на кино.

2. " Боен клуб " – 19.07/ 21:10

Има филми, които получават паметен статут години след датата на премиерата им. " Боен клуб " е един от тях. Носят се митове по какъв начин фенове всеобщо са почнали да напущат салоните след 20-та минутата, разочаровани, че няма да видят тукати и ритници във кино лентата. Филмът е ирония на точно подобен вид хора – прозаични, с консуматорско мислене, с ниска разпоредителност, на тези, които водят неправилен метод на живот. Може би най-хубавата роля на Брад Пит. " Боен клуб " съдържа и  един от най-хубавите непредвидени обрати в историята на киното.  Филмът не е за всеки, само че би трябвало да се види от всеки един, който обича киното.

3. " Криминале " – 26.07/ 21:10

Кой не е чувал за Куентин Тарантино? Кой не е чувал за " Криминале "? Ако с първия си филм, " Глутница кучета ", то единствено притегли внимание, то с  втория си " Криминале ", се трансформира в международна звезда.  Филмът съставлява четири взаимно свързани и преплитащи се истории, които не са единни във времово отношение – развиват се непоследователно. Всяка една история, малко или доста, се преплита с друга. Например в една история даден персонаж играе централна роля, а в друга се появява единствено в един кадър и бива убит невъзмутимо. Наблъскан с звезди като Джон Траволта, Брус Уилис, Самюел Джаксън и Ума Търман, " Криминале " е същинско угощение на кино сетивата

II. Съвременни български филми

1. " Вездесъщият " – 10.07/23:30, 28.07/21:10

Действието във кино лентата се развива в древен и благороден апартамент в центъра на София. В него живее основният воин (Велислав Попов), който взема решение, че ще се трансформира в Биг Брадър и ще следи всяка стъпка на фамилията си и сътрудниците си чрез скрити камери. Воайорът обаче открива, че най-близките му в действителност крият най-големите секрети от него. Без другите да схващат за неговата фикс идея, той стартира да направлява живота им. Повечето българи са скептично настроени към новото българско кино. " Вездесъщият ", макар сценарийните си дупки, е един добре изработен и самоуверен филм

2. " Възвишение " – 09.07/21:10, 27.07/23:30

По романа на най-нашумелия български публицист Милен Русков. За негативно време се трансформира в един от най-гледаните български филми. Възхвалян от едни, плют от други, " Възвишение " несъмнено разцепи кинозрителите на две. Нека да помислим – какъв брой стойностни кино лентата за Българското Възраждане, за този така внимателен интервал от българската история. " Възвишение " е един от дребното. Погледната от тази позиция това е един реформаторски филм за българското кино. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му реализират Арабаконашкия грабеж. Сред групата осъществила обира са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници. Двамата получават задача от революционерите да издирят и да предадат писмо на Васил Левски. Търсенето се трансформира в същинско премеждие и тестване за двамата.

3. " Дъвка за балончета " – 09.07/23:30, 14.07/23:30, 21.07/21:10

Въпреки че на моменти е леко блудкав, филмът е прелестен за гледане. Паралелно са показани две истории – едната се развива в наши дни, а другата сюжетна нишка показва детството на основните герои като деца в социалистическа България. Калин е изобретателен, само че отегчен от живота, човек. Биляна е авантюристка, която не знае какво желае. Като деца двамата са част от щура тайфа, която всеки ден попада в друго премеждие. Съвсем по детски те си дават обещание да се оженят. Двамата се срещат инцидентно 25 години по-късно. През петте дни, които имат дружно, те си спомнят детството, фантазиите и забравеното заричане. " Дъвка за балончета " разчита на носталгията, на спомените, които всички ние сме имали като деца – пакостите, които сме правили, игрите, които сме играели. Именно тези почтени детски мемоари се сблъскват с действителността, която мъчно може да бъде победена. Това способства още повече за трагико-комедийния резултат на кино лентата.

III. Световно кино

1. " Сикарио 2:Солдадо " – 7.07/21:10, 14.07/21:10, 19.07/23:30

Най – прясното заглавие от листата. Продължение на изненадващо положителната първа част от 2015 година Големите артисти Джош Бролин и Бенисио Дел Торо  отново са тук и още веднъж би трябвало да се разправят с мексиканските картели. Отлична актьорска игра, отлична музика, предостатъчно количество напрежение. С предпоставки да се трансформира в най-силния екшън на лятото. Перфектният филм за кино в събота вечер.

2. " Въртележка " – 13.07/23:30, 29.07/21:10

Най-новият филм на Уди Алън не се разграничава изключително от другите. Въпреки че във " Въртележка " не виждаме нищо ново от него, филмът е занимателен и неангажиращ. В центъра са четирима герои – Джини (Кейт Уинслет) е прочувствено уязвима някогашна актриса, в този момент сервитьорка в ресторант за мидени ястия; Хъмпти (Джим Белуши), недодяланият брачен партньор на Джини работи на въртележката; Мики (Джъстин Тимбърлейк) е хубав млад избавител на плажа, който мечтае да стане драматург; а Каролина (Джуно Темпъл) е от дълго време отчуждената щерка на Хъмпти, която сега се крие от гангстери в жилището на татко си. Между тях настъпва същинска въртележка от връзки, която ще докара до (не)очаквани последствия.

3. " Да обичаш Пабло " – 6.07/21:10, 17.07/21:00, 26.07/23:30

Биографична лента за колумбийския наркобарон Пабло Ескобар. Филмът не ни показва Звяра Ескобар, показва ни индивида Ескобар.  Историята е персонална, на моменти мелодраматична. В центъра на историята са Ескобар (Хавиер Бардем) и любовницата му Виржиния (Пенелопе Круз), която е омаена от харизмата му  и в реалност не осъзнава той какво страшилище е в действителност. Интересен факт е, че частично филмът е сниман в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР