Филмов маратон с безплатен вход ще има днес, в Деня

...
Филмов маратон с безплатен вход ще има днес, в Деня
Коментари Харесай

Филмов маратон с безплатен вход в пет киносалона в София

Филмов маратон с безвъзмезден вход ще има през днешния ден, в Деня на българското кино - 13 януари, а единствено на празника с билети от 5 лева могат да се видят премиерните родни продукции " Възвишение " на Виктор Божинов, " Вездесъщият " на Илиян Джевелеков и " Дъвка за балончета " на Станислав Тодоров - Роги. Още за селекцията на филмите описа Жана Караиванова - шеф на Националния кино център .

София

Това оповестяват от Националния кино център /НФЦ/ - съорганизатор с Министерството на културата и Столичната община, в партньорство с Българската национална филмотека, НДК, Съюза на българските кино дейци и Съюза на артистите в България.
От 2005 година по самодейност на НФЦ на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов " Българан е галант ", българската кино общественост празнува своя професионален празник, напомнят от екипа.
След прожекцията на " Възвишение " - в кино " Одеон " от 17.00 ч., ще има диалог с режисьора Виктор Божинов. Прожекциите са още в Дома на киното, " Люмиер Лидл ", Г8, Евро синема, " Червената къща ".
Началото е в 11.30 ч. в " Одеон " с подборка " Класическа детска анимация " - от 1960 година до 1985 година, а от 15.00 ч. може да се види " Еротична анимация ".
Киномаратонът приключва с " Дзифт " на Явор Гърдев - от 23.00 ч. в Дома на киното. В празничната стратегия са също игралните филми " Цветът на хамелеона " на Емил Христов, " Източни пиеси " на Камен Калев, " Каръци " на Ивайло Христов, " Съдилището " на Стефан Командарев, който е показан и с документалния " Азбука на вярата ".
Останалите документални заглавия са " Момчето, което беше цар " на Андрей Паунов, " София - 100 години столица на българското кино " на Явор Веселинов, " Страсти по Леа " на Николай Йотов и " Отец Иван и неговите деца " на Георги Стоев - Джеки.
След оповестяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за особено отношение и грижа за развиване на филмовата промишленост, значима част от която е най-голямото кино събитие в България, с повече от 20-годишна история - Международният кино фестивал " София филм фест ". Заедно с професионалното събитие и пазар за планове в неговите рамки - " София мийтингс ", фестивалът е значима платформа за показване, обезпечаване на финансиране и разпространение на десетки български планове, множеството от които се трансфораха в най-успешните български филми и копродукции през годините, показват уредниците.
По думите им 2018 година стартира оптимистично за българското кино, което през 2017 година завоюва доста интернационалните награди и участия в конкурсни стратегии, само че за първи път от години завоюва и сърцата на българските фенове - четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите " Воевода " на Зорница София Попганчева, " Бензин " на Катерина Горанова и Асен Блатечки, " Възвишение " на Виктор Божинов и " Дъвка за балончета " на Станислав Тодоров - Роги.
През 2017 година с поддръжката на НФЦ са осъществени над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, отбелязали извънреден триумф пред българската и международната аудитория.
През миналата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев " Посоки " беше определен за програмата " Особен взор " в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в влиятелната селекция. В същата стратегия беше и копродукцията с българско присъединяване " Уестърн " на Валеска Гризбах. " Три четвърти " на Илиян Метев завоюва " Златен леопард " в секцията " Режисьори на сегашното " в Локарно.
Многобройни участия и награди завоюва и документалният филм " Пощальонът " на Тонислав Христов. Сред сполучливите копродукции с българско присъединяване се подредиха още " Белгийският крал " на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, " Реквием за госпожа Й. " на Боян Вулетич, " Синът на София " на Елина Псику, напомнят от НФЦ.
  През обектива в Деня на българското кино През обектива в Деня на българското кино
Днес е празникът на българското кино. По този мотив безвъзмездни прожекции на български филми ще има в пет софийски киносалона. На специфична цена от 5 лева..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР