Филмите финалисти бяха обявени на пресконференция днес в Рим. Това,

...
Филмите финалисти бяха обявени на пресконференция днес в Рим. Това,
Коментари Харесай

Силните женски образи доминират в надпреварата за европейски филм на 2018 г.

Филмите финалисти бяха оповестени на конференция през днешния ден в Рим. Това, което сплотява селектираните ленти, е наличието на мощни дами в тях.

„ Другата страна на всичко “ (Druga strana svega) е документален филм на сръбската режисьорка Мила Турайлич, който свързва историята на цяла страна със ориста на едно семейство и слага въпроса за отговорността на всяко потомство за бъдещето.

„ Жена на война “ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е радостен филм за музикална учителка, която е и запалена екологична активистка. Докато възнамерява най-смелата си самодейност, тя научава, че нейната молба за осиновяване на дете от Украйна е утвърдена.

„ Стикс “ (Styx) на австрийския режисьор Волфганг Фишер е майсторска притча на нашето спорно отношение към бежанците. Героинята отплава на мечтана морска почивка, само че след стихия се оказва покрай кораб, цялостен с бедстващи хора. Бреговата защита й подрежда да не се меси, само че нейната съвест й споделя друго.

Една от задачите на премията LUX е популяризирането на качественото европейско кино. С поддръжката на Парламента ще бъдат обезпечени надписи на трите кино лентата финалисти на всички 24 публични езика на Европейски Съюз. Това ще разреши тяхното прожектиране из цяла Европа в границите на Филмовите дни на премията LUX през есента.

Филмът победител ще бъде определен от депутатите и разгласен по време на пленарната сесия на 14 ноември в Страсбург.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР