Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o’-the-Wisp

...
Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o’-the-Wisp
Коментари Харесай

Награда LUX на публиката за 2023 г.: пет филма финалисти бяха обявени в Рейкявик

Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o’-the-Wisp ще се състезават за премията LUX на публиката за 2023 година, беше оповестено на Европейските кино награди в събота
Заместник-председателят на Европейския парламент Евелин Регнер (С&Д, Австрия) съобщи:

„ Пет отлични кино лентата чакат сериозния ви взор за изданието на премията LUX на публиката за 2023 година За мен, като член на Европейския парламент, да виждам тези филми и да ги разясня с публиката в целия Европейски Съюз постоянно е един от главните акценти за годината. Филмите, определени за тазгодишния конкурс, покачват осведомеността и преглеждат въпроси за съществени обществени и политически провокации – всеки по собствен неповторим, занимателен, печален, артистичен метод. Каня ви да се присъедините към нас, да гледаме и обсъждаме дружно! “

Председателят на комисията по просвета и обучение на Европейския парламент Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) съобщи:

„ Това е първото издание на премията LUX на публиката, което се организира напълно в новия формат с пет селектирани филмa финалисти. Тази година премията LUX е отдадена на любовта. Любовта ни към европейския филм и нашата просвета. След пандемията от COVID-19, войната и инфлацията, кината се нуждаят от нашата поддръжка, а ние заслужаваме хубави моменти. Нека покажем любовта си към европейското кино като гледаме филмите финалисти на премията LUX и да не забравим да ги оценим по-късно. “

Номинираните филми

„ Alcarràs “, копродукция на Испания и Италия, споделя историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския район Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите проекти за земята, които включват премахване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, провокират раздор в това огромно семейство.

„ Burning Days “, копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, споделя за Емре, млад и безрезервен прокурор, който стартира работа в дребен град, борещ се с водна рецесия и раздиран от политически кавги. След добър старт, той изживява все по-напрегнати обстановки и е насилствено замесен в локалната политика. Когато Емре развива близки контакти със притежателя на локалния вестник, натискът върху него ескалира след разпространяването на горещи клюки.

„ Close “, копродукция на Белгия, Франция и Холандия, преглежда другарството сред две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което ненадейно е прекратено. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „ Close “ е филм за другарството и отговорността.

„ Triangle of Sadness “ („ Идиотският триъгълник “), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Обединеното кралство, е провокативна ирония, в която функциите и принадлежността към избрана класа са обърнати и се преглежда пошлостта на външната хубост. Лентата стартира с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на първокласен круиз с група от свръхбогати пасажери, които се смятат за неуязвими поради парите и властта си, в това число съветски олигарх, английски оръжейни дилъри и екстравагантен капитан, който е болшевик и пияч. На пръв взор всичко наподобява съвършено, като за снимка…

„ Will-o’-the-Wisp “, копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни юношески мемоари и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в обич и предпочитание, и стимулирани да трансформират статуквото.

Следващи стъпки

Петте номинирани кино лентата ще бъдат субтитрирани на 24-те публични езика на Европейски Съюз и ще се разпространяват посредством прожекции в европейските киносалони. Информационните бюра на Екологичен потенциал също по този начин ще провеждат безвъзмездни прожекции в страните членки.

Европейските фенове, които участват на прожекциите, могат да правят оценка филмите с една до пет звезди, считано от 11 декември. Носителят на премията LUX на публиката ще бъде избран от гласовете на публиката и на евродепутатите, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Гласуването ще завърши на 12 юни 2023 година, като филмът победител ще бъде разгласен на 14 юни 2023 година по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Контекст

От 2020 година премията LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент и Европейската кино академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas.

Европейският парламент сътвори филмовата премия LUX през 2007 година, с цел да подкрепи разпространяването на европейски филми с високо художествено качество, които отразяват културното разнообразие в Европа и отвън нея, и засягат всемирен тематики, като човешкото достолепие, равенството, недискриминацията, приобщаването, толерантността, справедливостта и солидарността.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР