Филми от целия свят с множество номинации за престижни награди

...
Филми от целия свят с множество номинации за престижни награди
Коментари Харесай

Носителят на награда ФИПРЕССИ „Сбогом, Леонора“ и „Отърси се от грижите“ – най-добрият израелски филм за годината идват на София филм фест в Пловдив

Филми от целия свят с голям брой номинации за влиятелни награди стават част от фестивала София филм фест в Пловдив.

Основната стратегия ще се организира сред 17 март и 27 март на нормалното си място – LUCKY Дом на киното. Стартът е на на 9 март от 18:30 часа с предпремиерно лъчение на най-новия филм на сръбския режисьор Душан Милич „ Мрак “. Неговият създател персонално ще показа в Пловдив копродукцията сред Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

В програмата на фестивала влиза най-хубавият израелски филм за 2021 година „ Отърси се от грижите “. Той е притежател на премията от фестивала в Йерусалим. Копродукцията споделя за Алма – богата вдовица, която дава дома си на самотната майка Марина. Двете трансформират вилата в леговище на хора в усложнение, което прекатурва живота им.

„ Сбогом, Леонора “ е носителят на премията за най-хубав филм на европейските кинокритици ФИПРЕССИ в Берлин. Филмът споделя за невероятните завършения на праха на Пирандело и мъчителното пътешестване на урната му от Рим до Агридженто, където ще се състои погребението му 15 години след неговата гибел.

Лентата „ Бриджит Бардо вечно “ ще ни изпрати в 20-те години в социалистическа Полша. Малкият Адам живее самичък с майка си, която е преследвана от Държавна сигурност. Когато един ден отива на кино и гледа „ Презрението “ на Годар, той се придвижва в гримьорната на Бриджит Бардо и нейния свят на кино и музикални звезди.

Още по-далеч в историята ще пътуваме с „ Вкусно “. Филмът е с номинации за най-престижната френска премия „ Сезар “ за най-хубав художник и най-хубави костюми. Историята споделя за пред-революционна Франция през 1789 година, когато гастрономията е напълно в ръцете на аристократите. Горделивият готвач Мансерон е уволнен, след което стартира история на възмездие и пристрастеност, довела до основаването на първия ресторант във Франция.

В друга забавна френска лента на режисьора Клер Дени ще забележим Жулиет Бинош. „ Двете страни на острието “ споделя за двойката Жан и Сара. Един ден Сара вижда общият им другар от преди години Франсоа, след което двамата стартират работа дружно. След това нещата излизат от надзор.

„ Легендата за краля-рак “ е вълнуваща приказна история от съвремието. Италианският филм ни споделя за спора сред Лучано и локален принц за правото да минават през една врата. Лучано се трансформира в нарушител, който е заточен в далечната Огнена земя в търсене на митично богатство, с което ще изкупи греховете си. Филмът е номиниран за „ Златна камера “ на фестивала в Кан.

Фестивалът се организира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР