Филмът за поета и революционер Христо Ботев разбуни духовете преди

...
Филмът за поета и революционер Христо Ботев разбуни духовете преди
Коментари Харесай

Филмът за Ботев – голям мерак и много самодейност

Филмът за поета и бунтовник Христо Ботев разбуни духовете преди дни, откакто БНТ1 излъчи на 2 януари вечерта най-новата игрална лента на режисьора Максим Генчев. Lupa.bg разгласява репортаж от кинопремиерата на лентата, която се сътоя на  3 март 2022 година Текстът е оповестен в бр.10 на в. " Уикенд " за 2022 година

Ако желаете да снимате филм, само че нямате задоволително пари, намерете един самоотвержен кмет, предложете му дребна роля в плана, той ще докара още двайсет-трийсет индивида, подготвени да вземат участие без пари, и половината работа към този момент свършена. Това в най-груби контури е изводът от новия филм за Христо Ботев на режисьора Максим Генчев. Премиерата беше вечерта преди националния ни празник – 3 март (2022 г.). Кино „ Люмиер ” се препълни за прожекцията с двойно повече хора от броя на седалките в салона. В публиката беше даже президентът Румен Радев. Филмът беше признат с екстаз от множеството фенове в залата, само че това не може да компенсира художествената самоинициатива в него.

Столичното кино „ Люмиер ”, където постоянно прожектират филми, минаващи за високо изкуство, от години не е виждало толкоз доста хора, колкото вечерта на 2 март, когато беше премиерата на „ Ботев ”. Пред входа на постройката имаше защита. „ Влизайте бързо, да не стоят вратите отворени! ”, беше изречението, с което гардовете посрещаха гостите. Сред тълпата в коридора се отличаваше артистът Ники Илиев – най-голямата звезда във кино лентата „ Ботев ”. На симпатичния артист е поверен най-негативният облик в лентата – Джам Бол – килърът на поета-раволюционер. Въпреки това обаче хората се редяха на опашка, с цел да се снимат с него, до момента в който артистът, който играе самия Ботев – младият Деян Жеков, седеше настрана, без съвсем никой да го вижда.

Всеки, който искаше да гледа кино лентата, трябваше да мине през инспекция за оръжие. Охраната не питаше за билети, само че преглеждаше подробно чантите, с цел да няма произшествия по време на прожекцията. В салона ставаше ясна повода за тези засилени ограничения за сигурност – първоначално и в края на цялостен ред седалки бяха залепени листчета с надпис „ Президентство ”. Оказа се, че самият президент Румен Радев е решил да участва на прожекцията. И, до момента в който „ белязаните ” столове седяха празни, десетки хора, позволени в салона сякаш с предложения, се чудеха къде да седнат. В залата влязоха близо два пъти повече фенове от потенциала й. Много от тях носеха национални носии, имаше и голям барабан, доста деца – изобщо – патриотична атмосфера. Голяма част от хората се оказаха посетители от града на Ботев – Калофер. Те бяха пристигнали с рейс, а транспортът бе заплатен персонално от кмета Румен Стоянов. Самият той бе в национална носия, а след прожекцията заяви, че е донесъл калоферско вино, с цел да се полее премиерата.



Във кино лентата младият артиста Деян Жеков доста наподобява на поета-революциор

Нито един човек в залата не носеше защитна маска против Ковид-19, макар че в затворени публични пространства това към момента бе наложително. В същото време защитата правеше забележка на всеки, който се задържи в междинната пътека на салона, пробвайки се да откри свободна седалка. „ Оттук ще мине президентът! Не би трябвало да има хора! ”, обясняваха гардовете.

Понеже президентът закъсня с към половин час, прожекцията също се забави. А когато дойде, съпроводен от своите охранители, Румен Радев бе посрещнат с бурни овации. Той също не носеше защитна маска, само че това не впечатли никого. Прожекцията стартира, когато президентът и гардовете му заеха непокътнатите места. Хората, за които нямаше седалки, в това число децата, също откриха къде да седнат – на пода.

Самият филм за Христо Ботев се оказа в благозвучие с настроението в салона – изпълнен с патриотично възприятие. Образът на поета-революционер се е получил доста добре, само че единствено във връзка с външната аналогия сред него и артиста Деян Жеков. Личи, че момчето се е подготвяло доста съществено за ролята. То копира тъкмо израженията и жестовете на Ботев, познати от най-популярните му портрети. На моменти имаш възприятието, че виждаш самия стихотворец, оживял от фотосите в учебника по литература, а не артист, който се пробва да го изиграе. Но това прелестно усещане се топи сега, в който Жеков си отвори устата. Репликите излизат от него много сковано, неестествено и неубедително, изключително когато цитира текстове, написани от самия Ботев. Младежът, за жалост, не съумява да пресъздаде пред камерата силата на словото на гениалния стихотворец и журналист.



Неда Спасова е впечатляваща като Венета

Самият облик в сюжета, написан от Максим Генчев и Десислава Ковачева, е прекомерно плосък, тесногръд и идеализиран. Вероятно в устрема си да не помрачат ореола на националния воин, те заобикалят всички спорни страни, с които е прочут прототипът, създавайки прекомерно нереалистичен персонаж. В същото време Ники Илиев, на който е поверено да изиграе килъра на героя, е толкоз приветлив, че просто няма по какъв начин да го приемеш като „ неприятния ” в историята. Младата Неда Спасова е безапелационна като Венета, доколкото сюжетът й дава тази опция. Матей Генчев, който взима ролята на Никола Обретенов, не играе зле, само че има говорен недостатък. Известно е, че той е наследник на режисьора. Много положително усещане прави различен млад артист – Боян Фърцов, в ролята на четника Георги Апостолов. В края на 2020-а той и колежката му Елеонора Иванова (Поли от сериала на Нова тв „ Братя ”) станаха първите носители на „ Стипендията на Ламбо ”, учредена от  „ Сцена на кръстопът ” в Пловдив. И има за какво. Вероятно ги чакат доста триумфи отсега нататък. Сред останалите артисти с второстепенни функции в „ Ботев ” има и други положителни попадения, в това число присъединяване на Веселин Плачков, който участва в лентата единствено към минута, само че се запомня от фена. За страдание, голяма част от дребните функции са раздадени на самодейци, в това число на кмета на Калофер, който играе въстаник. Това няма по какъв начин да не се забележи. Макар да се вижда какъв брой доста се стараят, малко от самодейците са безапелационни пред камерата. Повечето преиграват. За съпоставяне – в плана „ Възвишение ”, който също е отдаден на родното Възраждане, режисьорът Виктор Божинов раздава даже епизодичните функции на огромни артисти и това се отразява в качеството на готовия артикул. За разлика от него, Максим Генчев описа след премиерата, че се е обадил на кмета на Калофер, споделил му е концепцията за кино лентата си, оплакал се е, че няма пари, и градоначалникът споделил: „ Идвай! Ще свършим работата! ”. Действително са я свършили с копнеж, само че художествената самоинициатива е над пределно допустимите за един професионален план правила.



Младият Боян Фърцов е доста положително попадение на режисьора Максим Генчев

Филмът е сниман главно с дарения, събрани от повече от 2000 души. Огромна част от непрофесионалистите в него не са взели възнаграждения за труда си. На терен екипът се е радвал и на безвъзмездната поддръжка на доста от жителите на Калофер и близките села, а Българската национална телевизия се включва в плана като копродуцент. Лентата може да мине за приятна, да разсъни патриотични усеща в някои българи, би могла да е потребна за възпитаници, защото има късмет да разбуди в тях любознание към епохата и уроците по история и българска литература. Но имайки поради изходния материал – действителната история на Христо Ботев, и неговото слово, което е вплетено в сюжета, е можело да се реализира доста повече.



Фенка подарява цветя на президента Румен Радев, който идва на прожекцията с малко забавяне. Вдясно от нея са режисьорът на компания Максим Генчев и синът му Матей Генчев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР