Филмът „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев спечели 3 отличия на

...
Филмът „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев спечели 3 отличия на
Коментари Харесай

Прасето на Драгомир Шолев взе 3 награди от София Филм Фест

Филмът „ Прасето “ на режисьора Драгомир Шолев завоюва 3 оценки на 23-ия София Филм Фест в събота вечер: специфичната премия на журито, наградата за най-хубав български филм и премията на ФИПРЕССИ. Творбата е самостоятелна продукция, основана без държавна поддръжка, единствено с частни средства.

В „ Прасето “ Шолев, прочут с филмите си „ Подслон “, документалния „ Сега и вечно “ и късометражните „ Преди живота, след гибелта “ и „ Посредникът “, споделя историята на 13-годишния Стоян (в ролята Румен Георгиев), който всички назовават с прякора Прасето, тъй като е цялостен. Подложен на ежедневен тормоз от съучениците си, уединен и затворен в себе си, той е привикнал и не им отвръща, до момента в който един ден инстинктивно нанася единствен, само че може би съдбовен удар...

Във кино лентата с изключение на непрофесионални артисти младежи вземат участие и известните Павел Поппандов, Радена Вълканова, Деян Донков, Йосиф Шамли, и други „ В избран миг всеки един от нас може да се окаже Прасето. Историята няма връзка със характерен публичен строй, модел или нрав, а е общовалидна и обобщаваща избрани обществени и публични настройки.

Налице е един характерен спор – индивидът против обществото. Самотникът против групичките. Жертвата против глутниците. Героят ни е самичък против всички”, по-рано бе споделил Драго Шолев за творбата си.

Голямата премия на СФФ „ София - град на киното “ получи румънският режисьор Мариус Олтеану за кино лентата „ Чудовища “. Премията от 7000 евро за него и продуцента на лентата е обезпечена от Столичната община. Приза на Олтеану връчи ръководителят на журито Ник Пауъл, който дефинира „ Чудовища “ като високохудожествен и доста хуманен. Наградата на публиката отиде при „ Снимка с Юки “ на Лъчезар Аврамов с присъединяване на Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино, Весела Бабинова, Рашко Младенов, боксовата легенда Серафим Тодоров и други

Наградата на една от огромните български винопроизводителни компании за най-хубав балкански филм бе присъдена на „ Нейната работа “ на режисьора Николас Лабот (копродукция на Гърция, Франция и Сърбия). Наградата на рецензията за най-хубав балкански филм пък заслужи „ Пеперуди “ на турската режисьорка Толга Карачелик. Наградата за постановка завоюва Нора Фингшайд за кино лентата „ Извън системата “.

Като най-хубав български късометражен филм с диплом и парична награда от 6000 евро бе отличен „ Рози в нощта “ на Пенчо Кунчев, а „ Тайният живот на Вера “ на режисьора Тонислав Христов стана най-хубав документален филм и бе бонусиран с награда от 1000 евро.

По време на церемонията в зала 1 на НДК рок музикантът Кирил Маричков бе почетен с „ Наградата на София " за повсеместен принос към музиката и киното. „ Днес в границите на СФФ гледах един филм - „ 20 години Щурците “, а преди 2 години празнувахме 50 годишнина “, напомни от сцената Маричков. Той благодари на починалите си родители, че са го научили за какво демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква съществено отношение.

Източник: monitor
Снимка: Булфото
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР