Филмът Отново съм тук за българския алипинист Боян Петров получи

...
Филмът Отново съм тук за българския алипинист Боян Петров получи
Коментари Харесай

Филм за Боян Петров получи голяма награда на фестивала в Тренто

Филмът " Отново съм тук " за българския алипинист Боян Петров получи огромна премия на 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това оповестиха от екипа на кино лентата, награден с наградата City of Bolzano Golden Gentian Prize - за най-хубав проучвателен и авантюристичен филм.

Международният фестивал, посветен на планините, приключенията и проучванията, е основан през 1952 година Лентата наблюдава опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезна и не бе открит, макар избавителната акция.

Филмът разказва как единствено месец откакто едвам оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров стартира своето следващо възобновяване и дълга подготовка, за да довърши фантазията си - да качи всичките 14 осемхилядника. Без спомагателен О2 и три пъти преборил рак, Боян към този момент е изкачил 10 от тях. Сега е ред на международния колос - Еверест. За тази цел, алпинистът стартира своето странствуване, загрявайки с най-малкия измежду осемхилядниците - " джуджето " Шиша Пангма, номер 11 в неговия лист.

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов наблюдават възобновяване от злополуката и пътя на Боян Петров към заветния Еверест. " Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който даже след тежкия случай не се отхвърли, а продължаваше да следва задачата, проекта и фантазиите си ", разказва Генчева. По думите й филмът, с изключение на за личността на Боян, е и за обединяването на няколко страни, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот.

Премиерата у нас ще бъде при започване на декември. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР