Филмът “ отново е наличен в каталога на НВО Мах,

...
Филмът “ отново е наличен в каталога на НВО Мах,
Коментари Харесай

Отнесени от вихъра се завръща, но с коментар

Филмът „ “ още веднъж е разполагаем в каталога на НВО Мах, съпроводен с близо 5-минутен исторически коментар първоначално. Oт през днешния ден екранизацията по едноименния разказ стартира с пролог на афроамериканката Жаклин Стюарт, професор по кино и медийни науки в Чикаго. 

Тя слага кино лентата в   – „ Осемдесет години след първичното си излизане, филмът продължава да е с неоспоримо културно значение “, споделя Стюарт. „ Това е освен удостоверение за расистките практики на Холивуд в предишното, само че и произведение на известната просвета и демонстрира расовите неравенства, които съществуват в медиите и обществото през днешния ден. “

Стюарт споделя още, че „ Отнесени от вихъра “ показва „ белия Юг като свят на хубостта, без да вземат поради бруталностите на робската система. Представянето на този свят с носталгия отхвърля ужасите на робството, както и неговите завещания на “. 

Заедно с въведението на Стюарт, феновете на HBO Max имат достъп до спомагателни видеоклипове. Един от тях включва полемика за комплицираното завещание на кино лентата,  а  друго е отдадено на актрисата Хати Макданиел, която играе облика на „ Мами “ и става първата актриса от афроамерикански генезис с премия „ Оскар “. Именно нейният облик е най-спорният в историята, тъй като съгласно доста кинокритици показва робството по позитивен метод.

Отнесени от вихъра “ е обект на рецензии от години, а след убийството на Джордж Флойд и последвалото придвижване #, полемиките към него се развихриха с нова мощ. Той бе свален от стрийминг платформата след публикация на сценариста на „ 12 години иго ” – Джон Ридли. В нея Ридли споделя, че филмът увековечава робството, по тази причина стартира петиция за свалянето на кино лентата. 

„ Това е филм, който, в случай че не пренебрегва всички ужаси на робството, обръща внимание единствено на част от най-болезнените стандарти за чернокожите. В него вземат участие едни от най-хубавите гении в Холивуд за това време. Те работят дружно, с цел да основат сантиментална история, която в никакъв случай не се е случвала “, написа тогава той. 

„ Отнесени от вихъра ”  е от 1939 година и споделя любовната история на, щерка на притежател на южняшка ферма в Атланта, и Рет Бътлър, благородник от Юга. Екранизацията е притежател на осем награди  „ Оскар ”. 

Автор: Каролина Касабова
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР