* Филмът на Мариус Куркински е екранизация по едноименната творба

* Филмът на Мариус Куркински е екранизация по едноименната творба ...

Засукан свят открива Киномания 2019.


* Филмът на Мариус Куркински е екранизация по едноименната творба на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази"

* "Нарисувай ми тъга" - специална вечер на Тео Ушев с кино-концерт и единствена прожекция за България на "Физика на тъгата", е ключов акцент от програмата 

"Киномания 2019" ще започне на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма "Засукан свят" с режисьор Мариус Куркински - екранизация по едноименния разказ от сборника "Диви разкази" на Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се състои между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Панорамата предлага на своята публика наполовина повече емоции с първото издание на "Танц филм фест", който я предшества, затова и наричаме това издание 33 1/2, уточнява Николета Николова. Специално внимание обръщаме на 50-годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов.

Тази година организаторите провеждат специална кампания "Гледай", инспирирана от откриващия филм "Засукан свят", с която целят  чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са само част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е онзи магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, убедени са от екипа на "Киномания".

Откриващият филм бе представен на пресконференция от Мариус Куркински, продуцента и оператор Иван Тонев и актрисата Ана Пападопулу. Режисьорът благодари на екипа на "Киномания" за оказаната чест филмът му да открие 33-тото издание на фестивала и подчерта, че за него форумът вече е част от културната история на България. "Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но е важно да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося", сподели Мариус Куркински.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав - Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция ще имат възможност да проследят съдбата на Милю - малкия човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава: "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!" 

Сред акцентите в програмата на 33 1/2 издание на "Киномания" е и "Нарисувай ми тъга" - вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК ще станем свидетели на две събития - българската премиера и единствена прожекция на филма на Тео Ушев "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът имаше своята световна премиера на фестивала в Торонто, а след това беше отличен със специална награда в категория "Късометражно кино" от престижния международен фестивал.

За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло поколение, премерен през личния разказ.

Другото събитие, с което ще започне вечерта, озаглавена "Нарисувай ми тъга", е музикално-визуалният спектакъл "Четирите годишни времена" на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното изпълнение на живо в зала 1 ще бъде на Кварто ансамбъл със солист Иван Пенчев.

"Възможността да представя пред българска публика в този кино-концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години, е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика", споделя Тео Ушев.

Програматорите на "Киномания" Владимир Трифонов и Хермина Азарян представиха и премиерните заглавия в зала 1: "Един дъждовен ден в Ню Йорк", режисьор Уди Алън - на 16 ноември; "Болка и величие", режисьор Педро Алмодовар - на 23 ноември. 

Билети за филмите в зала 1 вече се продават на касите на НДК и на tickets.ndk.bg. Киномания е част от Календара на културни събития на Столичната община за 2019 г.

Източник: duma.bg