Филмът на българския режисьор Теодор Ушев φ1.618 получи специалната награда 

...
Филмът на българския режисьор Теодор Ушев φ1.618 получи специалната награда 
Коментари Харесай

Филмът на Тео Ушев е отличен и в Москва, но режисьорът отказа наградата

Филмът на българския режисьор Теодор Ушев " φ1.618 " получи специфичната награда  " Сребърен Свети Георги " на журито на 45-ия Московски интернационален кинофестивал, заяви Българска телеграфна агенция.  " Всички дружно взехме решение да присъдим специфичната премия на журито за филм, който в действителност харесахме. Искаме да ви благодарим за оригиналността, за креативния риск и за това по какъв начин се е получило ", сподели колумбийският режисьор и сценарист Сиро Гера, член на журито. 

Във профила си във Facebook Тео Ушев разгласява видеото, изпратено в Москва, в което споделя, че се отхвърля от оценката. Публиката и телевизионните фенове обаче не са я чули, тъй като е била отрязана. 

" Не мога да приема тази премия в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци. На ваши, на мои братя! Та ние пишем с едни и същи букви!...

И вместо с тези букви да изписваме думи като обич, наслада, благополучие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби против хора, които просто желаят да са свободни! Затова с огромно страдание би трябвало да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано господин Михалков я постави в кабинета си до иконата със Св. Георги, с цел да ви припомня на какво е знак Св. Георги. Аз имам вяра, че мирът ще настъпи, че положителното ще победи във войната над злото ", споделя той.

Теодор Ушев приключва с апела: " Правете филми, не война! ". 

 

Тази вечер се реализира церемонията по награждаване на филмовия фестивал в Москва. Споделяме речта на Теодор Ушев, с която той отхвърли да одобри специфичната премия на журито " Сребърен Свети Георги " за Ф1.618. Добър вечер! Здравейте, другари! Благодаря за това самопризнание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е потребно, единствено когато служи на положителното. В моя дребен филм, един дребен нищожен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в обичаната ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните постоянно се считат за безсмъртни). При всички други условия бих бил благополучен да приема тази статуетка - тя символизира успеха на положителното над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата. Но през днешния ден тук в тази страна, в прелестната Москва, местата на положителното и злото са сменени. Казват ви, че змеят е положителният. Че би трябвало да изпращате децата си да бъдат убити. Не мога да приема тази премия в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци. На ваши, на мои братя! Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като обич, наслада, благополучие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби против хора, които просто желаят да са свободни! Затова с огромно страдание би трябвало да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано господин Михалков я постави в кабинета си до иконата със Св. Георги, с цел да ви припомня на какво е знак Св. Георги. Аз имам вяра, че мирът ще настъпи, че положителното ще победи във войната над злото. Всеки би трябвало да избере на коя страна е - на положителното или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка. Не се предавайте! Един ден още веднъж ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло! И когато това стане, когато в Москва още веднъж ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си желая назад статуетката. И ще знам, че това в действителност е Св. Георги, а не лъжовен шарлатанин. Пожалуйста, скажите вашу военачалник Z, так по какъв начин Бродский сказал в 68ом году: Я не хочу умирать из-за двух или трех королей, которых я вообще не видал в глаза... Впрочем, и жить за них тоже мне принуда. Вдвойне. Генерал! Мне все надоело. Мне отегчителен крестовый поход. Искам да завърша на български: Правете филми, не война!
Posted by „ φ1.618 “ on Thursday, 27 April 2023
 

Голямата премия на Московския кино конгрес " Златен Свети Георги " за най-хубав филм завоюва чилийско-аржентинската продукция " Трима братя " на режисьора Франсиско Папареля. Той споделя историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел дефинира кино лентата като " трогателен и трогателен ". 

Наградата " Сребърен Свети Георги " за най-хубав режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за кино лентата си " Черна луна ".  Журито на 45-ия Московски интернационален кинофестивал даде премията за най-хубава актриса на японката Кахо Сето ( " Drifting flowers, flowing days " ). Боливийският артист Фернандо Арсе  ( " The ones from below " ) получи наградата за най-хубава мъжка роля. 

Председател на журито е индийският кинорежисьор и продуцент Рахул Равел. Освен Гера членове са съветските артисти Алексей Гусков и Светлана Иванова, както и казахстанската актриса Самал Еслямова. Президент на фестивала е Никита Михалков.45-ият Московски интернационален кино фестивал стартира на 20 април. Около 200 продукции от 60 страни бяха показани в границите на форума. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР