Филмът Лято 85“ от селекцията на кино-литературния фестивал CineLibri 2020

...
Филмът Лято 85“ от селекцията на кино-литературния фестивал CineLibri 2020
Коментари Харесай

„Лято 85“ – мъдър, суров, носталгично красив разказ за първата любов и загубата (ВИДЕО)

Филмът „ Лято 85 “ от селекцията на кино-литературния фестивал CineLibri 2020 към този момент е на огромния екран.

Лентата е вещо композирана младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Мъдър, недопечен, носталгично хубав роман за първата обич и загубата, който не оставя фена безучастен.

За какво може да мечтаеш, в случай че си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те? Може би за най-хубав другар? Тийнейджърско съглашение за цялостен живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с стремглава скорост? Е, някои си мечтаят за гибел.

Защото не могат да получат по-голям ритник от гибелта. Тази история споделя по какъв начин Алексис пораства вътре в себе си. Всичко стартира през едно лято…

Режисьор на „ Лято 85 “ е Франсоа Озон, а основните функции са поверени на изгряващите звезди Бенжамен Воазен и Филип Льофевр, Валерия Бруни Тедески, Мелвил Пупо, Изабел Нанти и други

Франсоа Озон е неоспорим занаятчия на елегантната провокация и едно от най-ярките имена на френската кинематография. Режисьорът на „ Осем дами “, „ Басейнът “ и „ Франц “ този път е заложил на акомодация по романа на Ейдън Чембърс " Dance on my Grave " („ Танцувай на гроба ми “).

„ Лято 85 “ е номиниран за „ Златна раковина “ от Международния кино фестивал в Сан Себастиан. Филмът има номинация и за Gold Q-Hugo от Международния кино фестивал в Чикаго.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР