Филмът "Да живее България" фокусира вниманието на обществото към един

...
Филмът "Да живее България" фокусира вниманието на обществото към един
Коментари Харесай

"Да живее България" на Адела Пеева изследва възраждането на екстремния национализъм


Филмът "Да живее България" концентрира вниманието на обществото към един сериозен проблем - възраждането на рисковия шовинизъм у нас. В продължение на три години е проследено развиването на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив с очебийно патриотично възприятие, които дефинират себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични усеща и предпочитание да утвърдят личната си еднаквост, тези младежи прекрачват тънката граница сред патриотизма и откровения шовинизъм. Безразличието или нескритата поддръжка на „ възрастните “ ги лишават от коректив, а това значи, че в България през днешния ден пораства потомство, склонно към национализъм и нападателен шовинизъм. Всички те считат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да чакаме ние?

И още: Къде е границата сред патриотизма и национализма? Кога и по какъв начин стартира осъзнаването в национализъм и по какъв начин – в шовинизъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, другари, културни дейци, локалното ръководство?

Сценарист и режисьор на "Да живее България" е Адела Пеева. Лентата е копродукция с Българска национална телевизия и се реализира с поддръжката на "Националния кино център" и Програма "Култура" на Столичната община.

Премиерата на "Да живее България" ще се състои от 20.30 часа на 24 ноември, петък, в Кино „ Люмиер Lidl ”. Следващите прожекции ще бъдат на: 27 ноември, 18:15 ч. - кино „ G8 ”; 28 ноември, 18:30 ч. - кино „ Одеон ”; 29 ноември, 18:30 ч. - кино „ Euro Cinema ”; 30 ноември, 19:00 ч. - Дом на киното. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР