Филипинският президент Родриго Дутерте предупреди за опасността от сериозни грешки

...
Филипинският президент Родриго Дутерте предупреди за опасността от сериозни грешки
Коментари Харесай

Дутерте предупреждава за усложнения в Южнокитайски море

Филипинският президент Родриго Дутерте предизвести за заплахата от съществени неточности в развиването на ситуацията в Южнокитайско море.

" В последно време разработихме отлични връзки с Китай, само че съм доста смутен от разликите сред Пекин и Запада. Възможните са съществени неточности " и те провокират угриженост в оспорваните води на Южнокитайско море, изясни той преди 21-та среща на върха на АСЕАН-Китай и 33-та среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и обвързваните с нея срещи в Сингапур.

" Искам да припомня на Китай, че към момента имаме военно съглашение за взаимна военна помощ със Съединени американски щати. Ето за какво ние в АСЕАН и Китай би трябвало да поставим всички старания, с цел да приемем Кодекса за държание ", добавя Дутерте.

Китайският министър председателят Ли Къцян съобщи, че договарянията по Кодекса са планувани да приключат в границите на три години.

" Другите страни не би трябвало да попречват приятелското съдействие и продан сред Китай и островните страни. Разбира се, те нямат и по какъв начин да попречват това съдействие и тези обмени ", разяснява през вчерашния ден китайският зам.-министър на външните работи Жен Зегуан.

Териториални разногласия са за Парацейските острови (Сиша), архипелагът Спратли (Нанша), чиито права се оспорват от Китай, Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. От края на 2013 година Пекин прави огромни хидротехнически и строителни действия за основаването на изкуствени острови, както и за разширението и развиването на тези територии.

Основната причина за спора са опитите за определяне на надзор, в това число посредством военни средства на региона покрай пролива Малака, през който минават към 60% от китайската търговия и до 80% от китайския импорт на въглеводороди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР