Филипинският остров Боракай е известен с красивата си природа. Големият

...
Филипинският остров Боракай е известен с красивата си природа. Големият
Коментари Харесай

Ефект на затварянето: Плажовете на филипински остров са по-чисти

Филипинският остров Боракай е прочут с красивата си природа. Големият брой туристи му носи доходи, само че и щета на околната му среда.

Това е брегът на известния филипински остров Боракай. За един от локалните екскурзоводи той в никакъв случай не е бил по-чист, а водата по-прозрачна. Това важи за 23-годишния Самуел Гарилао.

Той е израснал на тази известна туристическа дестинация. Гарилао е привикнал да вижда региона цялостен с гости. Ситуацията обаче се трансформира със затворените граници и рестриктивните мерки за пътувания по отношение на пандемията от ковид. Боракай като че ли се съживявя.

" Когато локдаунът влезе в действие, имаше по-малко отпадъци, тъй като не идваха туристи. Местните поданици на Боракай взеха решение да се възползват и да почистят крайбрежието ", съобщи Самуел Гарилао, екскурзовод на остров Боракай.

През април 2018 година филипинският президент Родриго Дутерте подреди шестмесечно затваряне на Боракай поради насъбрания отпадък на тропическия остров. На идната година Боракай притегли 2 милиона туристи и завоюва 1 милиард $ доходи. Но околната среда още веднъж пострада.

Наложеният локдаун поради COVID-19 е повлиял благотворно на морския свят.

" Морският свят се завръща. Забелязахме завръщането на китови акули, дребни акули и морски костенурки, някои започнаха да гнездят в северната част на Боракай. Така че това са някои позитивни резултати от затварянето. Околната среда е в положение да се регенерира по натурален път ", добави Нативидад Бернардино, управител на група за рехабилитация на Боракай.

През октомври държавното управление в Манила позволи възобновяването на локалния туризъм поради наклонността за понижаване на случаите на ковид в страната. Властите обаче изчакват с отварянето за чужденци поради опасността от разновидността Омикрон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР