Филипинската полиция днес уби трима бойци, свързани с групировката Ислямска

...
Филипинската полиция днес уби трима бойци, свързани с групировката Ислямска
Коментари Харесай

Бивша сенаторка стана заложник на Ислямска държава при безредици във Филипините

Филипинската полиция през днешния ден умъртви трима бойци, свързани с групировката " Ислямска страна ", откакто те проведоха вълнения в пандиза, при които един служител на реда беше намушкан с нож, а някогашна сенаторка от опозицията за малко беше взета за заложничка при несполучлив опит за бягство от строго охраняван обект в полицейското ръководство в столицата Манила, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на известие от полицията.

Началникът на националната полиция военачалник Родолфо Азурин Младши съобщи, че някогашната сенаторка Лейла де Лима не е потърпевша и е била откарана в болница за обзор след дръзкия опит за бягство и взимане на заложници в центъра за задържане на видни пандизчии в основното полицейско ръководство в столицата Манила.

Един от тримата пандизчии е намушкал с нож полицейски чиновник, който разнасял закуска след зазоряване в зона, където пандизчиите могат да се упражняват навън. Полицейски чиновник в караулната кула създал предупредителни изстрели, а по-късно прострелял двама от пандизчиите, в това число командира на групировката " Абу Саяф " Иданг Сусукан, когато те отказали да се предадат, заяви полицията. Третият пандизчия изтичал до килията на де Лима и за малко я взел за заложничка, само че и той бил убит от полицейски командоси, сподели Азурин. " Тя е в сигурност. Успяхме бързо да разгадаем случая в центъра за задържане ", съобщи Азурин пред кореспонденти.

Сусукан, който е упрекван за десетки убийства и обезглавявания на заложници, в това число задгранични туристи, както и за други терористични офанзиви, беше задържан преди две години в град Давао в южната част на страната. Много бойци, членуващи в " Абу Саяф ", която Съединени американски щати и Филипините считат за терористична организация, се причислиха към групировката " Ислямска страна ", показва АП.

Полицаят, който е бил намушкан със самоделен нож, е в тежко положение в болница, сподели Азурин. Друг пандизчия също е бил ранен при размириците.

Де Лима е арестувана от 2017 година и против нея се води правосъден развой по обвинявания в приложимост на опиати, които съгласно нея са изфабрикувани от някогашния президент Родриго Дутерте и негови чиновници в опит да заглушат рецензиите ѝ против смъртоносните репресии, на които той разчиташе в борбата с противозаконните опиати, напомня АП. Репресиите доведоха до гибелта на хиляди обвинени в най-вече дребни закононарушения филипинци. Действията на Дутерте се проверяват от Международния углавен съд като допустимо закононарушение против човечеството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР