Филипините запазиха своята позиция сред най-бързорастящите икономики и през 2017

...
Филипините запазиха своята позиция сред най-бързорастящите икономики и през 2017
Коментари Харесай

Страната, която шеста година е сред най-бързорастящите икономики

Филипините резервираха своята позиция измежду най-бързорастящите стопански системи и през 2017 година Миналата година брутният вътрешен артикул на страната регистрира растеж от над 6% за шеста поредна година, предава Bloomberg.

Азиатската страна е разширила стопанската система си с 6,7% през 2017 година и се трансформира в същинска икономическа звезда за десетилетието. А Световната банка чака темпът да се резервира и през 2019 година

Президентът Родриго Дутерте реформира и данъчното законодателство, с цел да увеличи конкурентноспособността на страната и да увеличи приходите, до момента в който цели и амбициозна инфраструктурна стратегия за 180 милиарда $. Тя включва и първото метро в столицата Манила.

" Растежът се оказа по-устойчив, в сравнение с всички чакаха ", споделя Алис Фулуд, икономист в UBS Group AG в Сингапур. " Очакваме държавните тласъци и растежа на кредитирането да забързат ритъм през 2018 година "

Националната валута песо загуби над 2 % против $ през предходната година и се трансформира в най-лошо представящата се в Азия.

Потребителските разходи, които генерират 70% от стопанската система, се възвърнаха в последното тримесечие, записвайки растеж от 6,1% по отношение на година по-рано. Разходите на държавното управление пък подскочиха с 14,3 %, а вложенията се усилиха с 8,2%.

Един от главните мотори е търговията. Износът на Филипините се увеличи с 19,2% през 2017 година, сочат формалните данни.

Бързата агресия и нарасналата инфлация сътвориха спекулации, че централната банка може да увеличи лихвите още през първото тримесечие на годината.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР