Филипините разглеждат няколко варианта за укрепване на контрола си върху

...
Филипините разглеждат няколко варианта за укрепване на контрола си върху
Коментари Харесай

Филипините се опитват да запазят контрол върху спорна плитчина

Филипините преглеждат няколко разновидността за подсилване на контрола си върху оспорваната Втора Томасова плитчина в Южнокитайско море, в това число ремонт на затънал и ръждясал боен транспортен съд, който употребяват като боен пост, ход, който би евентуално ще разгневи Пекин.

" Всички курсове на дейности за удължение на престоя ни там се обмислят ... един от тях е обновяването ", сподели вицеадмирал Алберто Карлос , шеф на Западното командване на Филипините, на взаимна конференция с военния шеф Ромео Браунър.

Филипините съзнателно закотвиха на сушата военния транспортен съд Сиера Мадре  от епохата на Втората международна война през 1999 година като част от претенциите си за суверенитет върху Втората Томасова плитчина, която се намира в тяхната изключителна икономическа зона, и ротира шепа войски през кораба.
 Китайски транспортен съд заслепи с лазер екипажа на филипински кораб
Китайски транспортен съд заслепи с лазер екипажа на филипински кораб

Инцидентът се е случил в оспорваното Южнокитайско море

Китай прикани Филипините да изпълнят " обещанието " да изтеглят заседналия транспортен съд, само че Манила отхвърли да е сключила каквото и да е съглашение за занемаряване на плитчината, която назовава Аюнгин.

Приоритетът на Филипините сега е да възобнови задачата за ротация и доставяне на своите войски на атола, което евентуално ще се организира след две седмици, сподели Карлос.

" Молим се да няма случай с водно оръдие, да има по-малко нападателен банкет от другата страна, изключително заради интернационалното внимание, което този случай провокира ", сподели той.
 Филипините се оплакаха от експанзия на китайски кораби в Южнокитайско море
Филипините се оплакаха от експанзия на китайски кораби в Южнокитайско море

Отново напрежение в района

Япония, Франция, Южна Корея и по отношение на " рисковите " ходове, осъществени от съдовете на китайската брегова защита против снабдителните лодки на Манила на 5 август, в това число потреблението на водни оръдия.

Действията на Китай принудиха една от двете лодки , ударени от водното оръдие, да се върне, до момента в който втората лодка е достигнала плитчината, откакто направи " фрапантна маневра ", с цел да " избяга от опитите за таран ", сподели екипажът на филипинския флот на плавателния съд.

" Бяхме ударени от водното оръдие. Хранителните ресурси, които носехме като ориз, зеленчуци и месо, бяха намокрени ", сподели офицер от флота Рамзи Гутиерес, което опонира на видеозаписи, оповестени от Китай, които демонстрират друго.
 Съединени американски щати предизвестиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море
Съединени американски щати предизвестиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

Прайс: Атака против филипински кораби ще докара до задължения на Съединени американски щати за защита

Гутиерес трябваше да стартира първото си дежурство на плитчината, в случай че лодката му не беше блокирана от китайски кораби.

Филипините завоюваха интернационално арбитражно решение през 2016 г . против претенциите на Китай за суверенитет в Южнокитайско море, откакто арбитражен съд постанови, че широкообхватният иск на Пекин няма правно съображение, в това число във Втората плитчина Томас.

Китай, който не признава решението, е построил милитаризирани, изкуствено основани острови в Южнокитайско море и претенциите му за исторически суверенитет се припокриват с изключителните стопански зони на Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Индонезия.
 Европейски Съюз няма да толерира експанзия в Украйна или Индо-Тихоокеанския район
Европейски Съюз няма да толерира експанзия в Украйна или Индо-Тихоокеанския район

Фон дер Лайен призна решение което анулира териториалните искания на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР