Филипините определиха като сериозна ескалация действията на китайски срещу техни

...
Филипините определиха като сериозна ескалация действията на китайски срещу техни
Коментари Харесай

Филипините обвиниха Пекин в сериозна ескалация в Южнокитайско море

Филипините дефинираха като " сериозна ескалация " дейностите на китайски против техни кораби - в това число един, на борда на който бе почитан филипински боен чиновник - изпълняващи задачи за осъществяване на доставки в, оповестява " Ройтерс ".

Манила упрекна китайската брегова защита и морската милиция, че неведнъж са стреляли с водни оръдия по нейните кораби, предизвикали са " сериозна щета на мотора " на единия от тях и " съзнателно " са блъснали различен. Началникът на щаба на въоръжените сили на Филипините Ромео Браунър заяви, че е бил на борда на транспортен съд, против който е било употребявано водно оръдие и е бил ударен.

" Това е сериозна ескалация от страна на сътрудниците на Китайската национална република ", акцентира представителят на Съвета за национална сигурност Джонатан Малая на конференция, на която чиновници демонстрираха изображения и видеоклипове както на водните оръдия, по този начин и на удара.

Браунър посочи, че не е потърпевш при случая с водно оръдие и не има вяра Китай да е бил наясно, че той е бил на борда на кораба.
 Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините
Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е нараснал до над 135 по отношение на 111 през ноември

Филипините изпратиха дипломатическа протестна нота и привикаха посланика на Китай поради " нападателните " дейности в Южнокитайско море, които съгласно чиновник на външното министерство са " опасност за мира, положителния ред и сигурността ".

Не за първи път Китай употребява водни оръдия от страна на Китай против филипинските плавателни съдове, извършващи задачи за доставяне на войските на окупираните от Манила елементи в Южнокитайско море.

Морската борба сред Филипините и Китай през уикенда идва по-малко от месец, откакто водачите на двете страни се срещнаха в коридорите на икономическа среща на върха в Сан Франциско, с цел да обсъдят способи за прогрес в Южнокитайско море.

" Има дисонанс сред това, което се декларира и дава обещание, и това, което се случва във водите ", съобщи на същия брифинг представителят на външното министерство Тересита Даза.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши все по-често се оплаква от и търси по-тесни връзки със съдружника си по контракт - Съединените щати.
 Филипините уверени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със Съединени американски щати
Филипините уверени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със Съединени американски щати

Страната отхвърля изказванието на Китай, че е привлякла " непознати сили " да патрулират в района

Пекин претендира за като според китайските карти линията пресича изключителните стопански зони на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. Тайван, по отношение на който Китай също има териториални искания, съобщи, че не приема картите на Пекин.

През 2016 година Постоянният трибунал съобщи, че линията на картите на Китай няма правно съображение - решение, което Съединени американски щати поддържат, само че не и Пекин.

Съединените щати упрекнаха Китай в интервенция в морските интервенции на Филипините и в подкопаване на районната непоклатимост и го приканиха да спре " рисковото си и дестабилизиращо държание " в стратегическите води.

През уикенда китайската брегова защита заяви, че Китай ще продължи да прави " действия по използване на закона " в своите води.

На собствен ред Маркос акцентира, че наличието на кораби на китайската брегова защита и морска милиция във водите на страната му е нелегално и дейностите им против филипинските сили са откровени нарушавания на интернационалното право.
 Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд
Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд

Военният шеф на Филипините дефинира изказването на Китай като " агитация "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР